23.2 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Радев: Ще развием „Мариците“ като енергийното сърце на България

Снимка: DarikNews

„Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени“, каза президентът Румен Радев. Той поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Президентът заяви още, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи. Това отговори държавният глава на въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите.

Трябва зелена сделка, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена, заяви президентът Радев. Той припомни, че на Съвета на ЕС през май т.г., в който участва заедно с държави като Полша, Гърция, Унгария, са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

Той допълни, че в комплекса заедно с въглищата, при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

Източник: 24 часа

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html