21.8 C
София
вторник, 17 май 2022 г.

Токът скача с 20 % след Нова година

Георги Кадиев, кадър бТВ Архив

Най-вероятно увеличението на цената на тока за битовите потребители след Нова година ще бъде над 20 процента. Това каза пред БТВ Георги Кадиев, цитиран от Tribune.bg. Той допълни, че ситуацията с „Топлофикация София е „абсолютно драматична“: „Септември месец имаше 20,5% ръст на цената, октомври месец 36,6%, за ноември вече искат 31,9%. Това е натрупан ръст само за 3 месеца 117%. „Топлофикация“ купува на свободния пазар от „Булгаргаз“ на различни цени, а продава на една цена, която е заложена за една година и трупа загуби. Те до края на годината ще натрупат поне 250 млн. допълнително върху този близо милиард, който имат до момента“, предупреди той.

„Най-много е вносът на високи цени от чужбина, защото ние вече се свързахме с целия европейски пазар и сме скачени съдове. Когато там е високо, и при нас е високо. Може да е малко по-ниско, но не много. Ако е много по-ниско, тогава всички вземат българската енергия и я изнасят навън, защото там е скъпо“. Кадиев каза, че търговете, които „АЕЦ „Козлодуй“ е направила преди 2 седмици са абсолютно недопустими. „Аз лично съм го казвал на министъра на енергетиката, че тази енергия ще бъде изнесена. Защото те я продадоха на крайно ниска цена с аргумента да я купят български фирми и цената на борсата да спадне. Виждате каква е цената. В същия ден ТЕЦ „Марица Изток“ направи търг на цена 288 лв. мегаватчаса и я продаде. Приемаме, че това е пазарна цена, макар че и тя е под пазарната. АЕЦ „Козлодуй“ излиза с цена 180 лв., или 186 лв. 100 лв. под ТЕЦ „Марица Изток“, наддават, стигнаха до 237 лв. средна цена. Явиха се хърватски, чешки, унгарски, швейцарски фирми, накупиха всички, изнесоха“, обобщи той.

По думите му ние субсидираме чужди икономики, вместо АЕЦ „Козлодуй“ да продаде енергията на висока цена, да вземе парите и после по някакъв да ги разпредели като дивидент към държавата, а държавата вече да ги разпредели към бизнеса.

Източник: tribune.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html