15 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Петте най-сигурни града в света след пандемията

Сидни, Австралия; снимка: bbc

С непрекъснато увеличаващия се брой прииждащи хора в столиците и големите градове, те се превръщат във все по-опасни места за живот. От пътната инфраструктура, до нарастващата престъпност, градовете трудно смогват на наплива на хора. Мръсният въздух, липсващите зелени пространства и криминалният контингент са само част от проблемите, каращи хората да се чувстват „заплашени“. Пандемията от Covid-19 само увеличи съществуващите проблеми и допълнително усложни градския живот. Градовете по света трябваше да преосмислят сигурността, изправени пред пандемията, и добрите примери за добър краен резултат не липсват. Здравната безопасност е в тясна връзка с чувството за свързаност и спокоен живот. 

Нищо в съвременната памет не промени градския живот, така както Ковид-19. От затварянето на офисите в центъра на града, през задължителните маски, до ограниченията в ресторантите, пандемичните мерки промениха пейзажа на градовете по света, вероятно в дългосрочен план. Всъщност пандемията е първата от този мащаб, която ни се случва откакто станахме „урбанизирани същества“. Когато испанският грип удари в началото на 1900 -те, само 14% от хората са живели в градовете, но днес тази цифра е нараснала до 57%, според оценките на Отдела за населението на ООН.

В резултат на това градовете трябваше да станат още по-бдителни по отношение на защитата на здравето и цялостната сигурност, за да защитят по-добре населението си. За да изясни какви промени са довели до по-голяма безопасност, Economist Intelligence Unit наскоро пусна Индекса за безопасни градове за 2021 г., който класира 60 града въз основа на 76 показателя за безопасност в инфраструктурата, цифровия живот, личната сигурност, факторите на околната среда и, разбира се, здравето – с подготовката за пандемия и смъртността от Covid-19, включени тази година.

Онези, които са класирани на върха на индекса – Копенхаген, Торонто, Сингапур, Сидни и Токио – имат фактори, които илюстрират как общата безопасност корелира със силно чувство за социално сближаване, общото включване на населението и общественото доверие. Говорихме с жителите на тези градове, за да видим как промените, предизвикани от пандемията, са направили градовете им по-сигурни, приобщаващи и устойчиви; и какво все още трябва да знаят пътниците, за да останат в безопасност, когато най-накрая успеят да ги посетят.

Копенхаген

Разположен на върха на индекса, столицата на Дания се класира особено добре поради новия стълб за екологична сигурност на индекса, който измерва устойчивостта (включително стимули за възобновяема енергия), качеството на въздуха, управлението на отпадъците и градската горска покривка. Последното оказа абсолютно влияние върху това колко добре градът и неговите жители успяха да се справят с пандемичните ограничения, които бяха напълно премахнати през септември 2021 г.

„Парковете и зелените площи, както и водните пътища бяха изключително популярни по време на пандемията. Копенхагенците се разхождаха, купувайки храна за вкъщи и наслаждавайки се на многото места за дишане в града“, каза местният жител Asbjørn Overgaard, главен изпълнителен директор на организация с нестопанска цел. Градът също така продължава да предоставя „Corona-водачи“ за подпомагане на хората, както и обширни табели и ясни маркировки за създаване на пространство между групите на открито.

Духът на общността на страната, най-добре обобщен в датската дума samfundssind, също така позволява на гражданите на страната да работят заедно и да се доверяват един на друг – включително правителствени служители – за създаване на по -безопасна среда за живот. Индексът за безопасни градове установи висока връзка между контрола на корупцията и по -безопасните градове, така че не е изненадващо, че класирането на Дания като една от най -малко корумпираните страни в света даде възможност на гражданите си да се доверят на своите институции и един на друг по време на пандемията.

Копенхаген също внедри мащабна програма за тестване на Covid, която остава безплатна за всички, включително туристите. Събраните данни позволяват подробно наблюдение на огнищата; в допълнение, градът ще прилага тестване на отпадъчни води, за да улавя огнища по-рано.

Торонто

Най -големият град в Канада се класира на второ място в индекса по обща безопасност, със силни резултати в инфраструктурата и сигурността на околната среда. Жителите кредитират приобщаваща култура, която цени целенасочената комуникация в общностите, особено когато става въпрос за осведоменост и приемане на ваксини.

Жителката на Торонто Фарида Талаат посочва как градът е инициирал редица специфични за общността програми за ваксинация, за да направи града по-безопасен. Например, планът за ваксинация на Homebound Sprint работи за завършване на първите дози за жителите, които не могат да напуснат домовете си; а в началото на усилията за ваксинация беше създадена „Работната група на Черните учени за равноправен достъп до ваксини“, за да се осигури основан на справедливостта подход към инокулацията.

Местните също се чувстват в безопасност поради дългата история на мултикултурализма в града. „В Торонто е нормално да се раждаш извън Канада. Открих, че различни етнически и културни групи всъщност взаимодействат помежду си и не живеят в силози“, каза Филипе Вернаса, който живее в града от 1998 г. Типичната градска група хора вероятно включва хора от различни етноси, сексуални ориентации и религии. Торонто е изключително отворен град, в който можете да се чувствате сигурни, като сте това, което сте. “

Сингапур

На второ място в цифровата сигурност, здравната сигурност и сигурността на инфраструктурата, Сингапур използва тези силни страни, за да се движи бързо през първите дни на пандемията, внедрявайки бързо цифровия мониторинг и проследяването на контакти. Страната също може да се похвали с едно от най-високите нива на ваксинация в света (в момента на 80%), но все пак изисква строг мониторинг и проследяване на контактите пред новите варианти.

„Преди да могат да влязат в сградите или помещенията, всички жители трябва да сканират своя токен TraceTogether или телефонно приложение за проверки на SafeEntry“, казва жителят на Сингапур Сам Ли, който води едноименен блог за пътувания. „Това позволява на [властите] бързо да проследят индивиди, които може да са се смесили или взаимодействали със заразените, така че да може да се изпълни заповед за карантина за ограничаване или прекъсване на връзката за предаване на вируса.“

Пътуващите също трябва да инсталират маркера TraceTogether или да наемат телефон с него, преди да влязат в страната.

Работата от вкъщи се превърна в стандарт на повечето работни места за намаляване на взаимодействията, което Ли отбелязва, че доведе до по-малко пренаселен обществен транспорт. Туристическите атракции и търговските центрове имат ограничени входове, а „посланиците на безопасно отдалечаване“ наблюдават тълпите, за да гарантират, че обществеността спазва здравните заповеди; хората, които ги нарушават, са изправени пред големи глоби. Обществото може също да проследява тълпите в молове, пощенски станции и магазини за хранителни стоки с наскоро стартиралия инструмент Space Out.

А кои са останалите градове? Разберете утре.

Източник: bbc

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html