15 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Отиде си големият художник Михалис Гарудис

Снимка: интернет

Антени

Големият български художник от гръцки произход Михалис Гарудис е починал вчера в болница в Гърция. За тъжната новина съобщи светският хроникьор Иван Тенев в своя фейсбук профил.

„Напусна ни завършилият художествена академия в България световноизвестен художник Михалис Гарудис! Почивай в мир, приятелю! Светла и блажена памет!!!“, написа Тенев. Преди дни, на 5 октомври, в столичната галерия „Арте“ бе открита изложба по случай 80-годишнината му. Самият той е присъстваше на откриването. След като се връща в Гърция, установява, че е заразен с коронавирус. Заради усложнения вчера е приет в болница, но за съжаление загубва битката с вируса.

Михалис Гарудис е роден в димотишкото село Булгаркьой, Гърция през 1940 г. У нас идва след избухването на Гражданската война в родината му, когато заедно с други деца бежанци е изпратен в България. През 1965 г. завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Илия Петров. Носител е на Първа награда на изложбата „Приятели на морето“ и „Созопол и морето“. От 1986 г. живее и работи основно в Солун. Михалис Гарудис ще бъде погребан в Гърция.

„Антени“ изказва искрени съболезнования на семейството и близките на големия художник!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html