13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Свиленски: 80% неваксинирани няма да приемат толкова рестриктивни мерки

Снимка: News.bg

„Докато е ниско нивото на ваксинираните българи, трудно ще бъдат приети всякакви такива ограничения като “Зеления сертификат“. Няма как с 20% ваксинирано население да налагаш толкова рестриктивни мерки, тъй като останалите 80% просто няма да ги приемат.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Георги Свиленски по Нова тв във връзка с ограничителните мерки.

„Работа на Министерството на здравеопазването е да ваксинира, но не е само тяхна работа да агитира, всички трябва да положим необходимите усилия, за да покажем на хората, че това нещо е полезно“, допълни той.

Свиленски обясни, че във всяка една политическа система има нужда от управляващи и от опозиция. „Когато ние имаме едни приоритети и ги казваме какви са те, и когато българските граждани гласуват за БСП, знаят какво да очакват, няма как да водиш разговори с други политически партии, които са на коренно различна позиция. Ние продължаваме да бъдем последователни, че с ГЕРБ и ДПС няма как да водим разговори, тъй като ние искаме да променим модела, който те създадоха“, коментира социалистът.

„Оттук нататък представяме нашата програма за първите 100 дни, защото българските граждани това очакват. Тях ги интересува да има правителство, то да бъде обединено около тези бързи мерки за България за излизане от кризите“, каза още той.

Георги Свиленски зададе въпросите, на които левицата очаква отговор от останалите партии по време на кампанията:

„Съгласни ли са, че Истанбулската конвенция не трябва да бъде ратифицирана, че джендър идеологията не трябва да бъде вкарвана, че Република Северна Македония трябва да бъде присъединена към ЕС, без да наруша договора, който е подписан. Съгласни ли са, че трябва да бъде намален ДДС на храните от малката потребителска кошница от 20% на 9%, че ДДС на енергоносителите трябва да бъде намален от 20% на 9%, за да бъдат облекчени българските граждани, че трябва да има по 200 киловатчаса помощ на всяко семейство?.“

„Ние вече 6 години показахме в парламента, че сме хора, които можем да водим диалог, че можем да говорим и изслушваме, че има какво да предложим, само да е в рамките на държавността и Конституцията“, коментира Свиленски. По думите му, ако не се разберат по тези въпроси следва най-безотговорното, което вече сме го видели и което може да се случи на една държава.

Георги Свиленски бе категоричен, че в момента не се водят никакви разговори и единствените разговори, които трябва да се водят са по тези въпроси. „Предстои приемането на Бюджет 2022 г., кой ще го направи?“, попита той.

Според социалиста, ако се състави тройна или четворна коалиция, фигурата на министър-председател трябва да е консенсусна и приемлива за българските граждани. Георги Свиленски припомни и факта, че представители на новата формация са обикаляли структурата на БСП с цел агитация.

Социалистът бе категоричен, че БСП подкрепя президентската двойка Радев–Йотова и няма напрежение. „Добри са ни отношенията, вървим заедно в една посока да спечелим и президентските, и парламентарните избори“, поясни той.

В заключение Георги Свиленски изрази надежда за съставяне на национално-отговорно правителство. „Представям си правителство, в което няма да участват ГЕРБ и ДПС, което ще работи по актуалните теми. Да работим всички срещу бедността, всички за стабилността и всички за спазване на законите и Конституцията“, обобщи социалистът.

Източник: Гласове

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html