21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Бизнес и синдикати на протест: Спешни мерки за цените на тока

Снимка: БГНЕС

Работодателски организации и синдикатите организират от 12 ч. протест пред Министерския съвет с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000  потребители, които не са битови. Бизнесът и синдикатите настояват да бъдат предприети спешни мерки за овладяване цените на електроенергията.

Цената на борсовия пазар вече надхвърля 450 лева за мегаватчас, съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

„Ако не се вземат бързи, незабавни и несимволични мерки, ще се стигне до пълен колапс – спиране на предприятия, фалит на търговци, риск от невъзможност за доставка изобщо на електроенергия“.

Цените могат да бъдат свалени наполовина само с административни мерки, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров:

„Буквално от 1 декември със седмиците, които предстоят и мерките, които може да се направят през методиката на КЕВР за цените, които определя доставчика от последна инстанция, може да се овладее положението, така че цените на свободния пазар да паднат наполовина от сегашните поне“.

В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на предстоящия Европейски съвет, който ще разгледа темата на високата цена на енергията и мерките за решаване на проблема. Това обяви служебният премиер Стефан Янев на инициирана от президента Румен Радев кръгла маса по темата вчера. Синдикатите поискаха компенсации и за битовите потребители с нова актуализация на бюджета за догодина заради инфлацията.

„Регулаторните мерки на Европейската комисия, които бяха обявени миналата седмица, касаят именно битовите потребители, тоест ние по индивидуален план си имаме отделна писта и тази отделна писта ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда, предвид предстоящият съвет и за което екипите вече работят. Как ще изглежда това решение, ще го коментираме в сряда, когато бъде прието“, посочи служебният премиер Стефан Янев.

Основен проблем за България е високата цена на тока за бизнеса, подчерта още той:

„Цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар, на този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си“.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че ситуацията за бизнеса е извънредна и са необходими извънредни мерки.

Над 600 хиляди абонати плащат 4 пъти по-високи сметки в сравнение с миналата година и те трябва да получат незабавна компенсация:

„Трябва да се уплашим, за да действаме адекватно. Бързата мярка, която помага на всички, включително на електроинтензивния бизнес, е тази – компенсиране с надвзетото, които пари – това за България е предимството, късметът, хубавото е, че те са тук, те не са платени за газ в чужбина. Те са свръхпечалби и свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в Бюджета като свръхприход от ДДС“.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков припомни, че от началото на ноември влиза в сила променената методика на цената на доставчик от последна инстанция.

„Което всъщност ще остави едни реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия. Тези фирми не са никак малко – 256 000, така че това е един реален ефект, който би трябвало да има от 1 ноември, когато тази методика влезе в сила“.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров лансира пакет от мерки, които да доведат до намаление на половина на цената на тока за небитовите потребители от 1 декември

„Нека като доставчик от последна инстанция да има право да сключва двустранни договори с държавните енергопроизводители по себестойност, с малка надценка, с малка печалба, за да може естествено, цената да падне на две. Това става през изменение на една методика на КЕВР“.

На кръглата маса в резиденция „Бояна“ президентът на КНСБ прогнозира 5-6 процента инфлация до края на годината. Синдикалистът настоя за актуализация на бюджета и от 1 ноември линията на бедност да стане 460 лева, а минималната работна заплата да достигне 700 лева.

„Атмосферата на растящи цени и тази индукция, която се случва, вече води след себе си до сериозни ръстове на основни стоки и услуги. Ние за всички доходи вече сме пуснали така да се каже, нашите указания към нашите синдикални организации – да искат още от 1 ноември актуализация на заплатите, за да компенсират инфлацията вече, която се трупа, преди Коледа“.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html