25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Бойко Рашков остава вътрешен министър

Снимка: БГНЕС

Бойко Рашков се готви да остане на поста вицепремиер и министър на вътрешните работи и след изборите на 14 ноември, съобщава вестник „Галерия“. Неслучайно всички важни шефове вече са сменени, като им е гарантиран постът за поне година-две напред. 

Рашков ще бъде един от тримата министри от квотата на Румен Радев в правителството на партиите, които подкрепиха сегашния президент за втори мандат, категорични са представители на две от организациите. Второто име, което се спряга да продължи като редовен министър, е военният Георги Панайотов. Радев искал да има контрол върху силовите министерства. Третият е Гълъб Донев, който е социален министър и също като Рашков е вицепремиер.

Партиите и коалициите, които подкрепиха Радев за втори мандат, са БСП, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“. Всички те одобряват и Рашков като министър. Той вече е бил депутат от БСП в 39-ото народно събрание, но от гражданската квота, защото не е бил член на партията.

Социалният министър Гълъб Донев
Кадър: БНТ

Не са тайна и близките отношения на служебния вътрешен министър с Мая Манолова и Николай Хаджигенов, които го посещаваха в кабинета му, за да му дават доказателства за подслушване на протестиращи, а той лично уважи закриването на кампанията им пред президентството на миналите избори.

„Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев също не крие симпатиите си към Рашков. Те бяха част от първия служебен кабинет на Румен Радев и по думите им са работили чудесно. Освен това в листите на партията и в експертния им състав липсват хора от службите за сигурност, но и юристи, които могат да заемат ключовия пост. Затова в редиците на „новите звезди“ вече се знае, че ще разчитат на Рашков да продължи като редовен министър на вътрешните работи.

Същите са настроенията и в партията на Слави Трифонов. Присъствието на Бойко Рашков в партийната телевизия „Седем осми“ стават все повече, дори и във флагмана на медията „Вечерното шоу на Слави Трифонов“, което вече близо година се води от Иво Сиромахов. Последното участие на президентския човек там беше в петък вечерта. Според работещи в медията това няма как да стане без одобрение или настояване от Трифонов.

„Има такъв народ“ претърпя най-голям провал в двата си проектокабинета с поста за вътрешен министър. За него беше посочен адвокатът и преподавател в Софийския университет Петър Илиев. Той обаче беше уличен в плагиатство и „Има такъв народ“ се отрече от него, включително с пост на лидера си Слави Трифонов в социалните мрежи. В първото правителство на Дългия за поста на министър на вътрешните работи беше предложен Николай Радулов, който беше пренебрегнат по-късно и вече самият той отказвал да бъде номиниран по какъвто е да било повод. С един от основните приоритети на „Има такъв народ“ за пряк избор на главен прокурор се свързва и близостта на Рашков с партията на Слави. От година в политическите среди се говори, че точно той е кандидатът на Румен Радев за обвинител номер 1.

Преди да заеме поста на силов вицепремиер в правителството на Румен Радев, Бойко Рашков беше член на правния съвет в президентството. Според администрацията в МВР той не искал и да чуе как ще се върне на „Дондуков“ №2, за да пише становища, и направил всичко по силите си, за да получи подкрепа от партиите, които имат шанс да влязат в парламента и да определят следващите министри. Парадоксално, но Рашков, който минава за кадър на БСП, среща подкрепа и в средите на „Демократична България“, които се готвят за партньор на „Продължаваме промяната“ в бъдещ кабинет.

 

Източник: в-к „Галерия“

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html