23.3 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Пълномощният посланик на Полша у нас откри самостоятелна изложба

Негово Превъзходителство Мачей Шимански, посланик на Полша в България, лично открие своята поредна фотографска изложба „Цветовете на мъглата”. Дипломатът се представи в различна от своята служебна роля, а пред бургазлии разказа и какво се крие зад това негово амплоа.

Експозицията „Цветовете на мъглата” е подредена на алеята пред Културен център „Морско казино”. Събитието се отри с клавирен концерт на именитата пианистка Илонка Чакърова.

На пръв поглед може да ви се стори, че разпръснатите във въздуха малки капчици вода или миниатюрните кристалчета лед, които значително ограничават видимостта, не трябва да бъдат предмет на фотографията, за успеха на която видимостта е едно от главните условия. Тази изложба обаче показва, че мъглата може да бъде цветен, живописен воал, който може да обгърне човека, да го очарова и пренесе в един разноцветен, приказен и нереален свят.

Мачей Шимански – професионален дипломат, понастоящем извънреден и пълномощен посланик в Република България. Той е голям любител на природата, а основният предмет на неговите интереси са птиците, които наблюдава повече от 30 години. Автор е на много снимки, публикувани в атласи, книги и списания (в т.ч. National Geographic). Представя своите работи на десетки изложби. Макар че птиците са в центъра на вниманието му, той не пропуска да снима всичко, което му изглежда красиво и интересно: пейзажи, архитектура, диви (и домашни) животни, растителния свят, а когато няма други интересни обекти, снима хора.

Източник: пресцентър Полски институт в София

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html