25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Ваксинирането се повиши рекордно заради „зеления сертификат“

Снимка: БГНЕС

Желанието за ваксиниране рязко се повиши след новите противоепидемични мерки. Само в първия ден на действие на заповедта на здравния министър броят на имунизираните надхвърли 23 хиляди, което е рекорд за последните месеци . Точният брой на поставените дози от сутринта до 17.00 ч. е  23 206,  съобщиха от Министерството на здравеопазването. Очевидно мярката, макар и силно оспорвана и критикувана, че се въвежда в „12 без пет“, постига целта – да се увеличи процентът на населението, защитено с ваксина срещу коронавируса.

С новите мерки бе въведено почти масово изискването за зелен сертификат (за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19), като пропуск за магазини и заведения, кина и театри, фитнеси и спортни зали и т.н.  Документът е необходими и за персонала на съответните обществени места.

Тъй като заповедта на здравния министър бе въведена почти незабавно след огласяването й, много търговски и други обекти се оказаха неподготвени и с неваксиниран персонал. Така пред болниците се извиха опашки от кандидати за имунизация, вкл. и от медицински работници, които също вече не могат да влизат на работа, ако не притежават зелен сертификат. Част от магазините на големи вериги за нехранителни стоки като „Джъмбо“ останаха затворени, защото се оказа, че не им достига защитен срещу вируса персонал.

Пред моловете имаше строг пропускателен режим, като поне в столичните търговски центрове и големи магазини се виждаха необичайно малко клиенти. Опашките бяха повсеместни обаче по изнесените пунктове за ваксиниране.

Още вчера в София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник и др., се извиха дълги опашки от желаещи да се имунизират, а предпочитаната ваксина е еднодозовата „Янсен“. Най-много поставени ваксини от този препарат са в столицата, в областите Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Кърджали и др. Тези хора обаче ще могат да ползват зеления си сертификат след 14 дни, като вчера здравният министър каза, че не може да се правят изключения, тъй като това са медицински показатели. Днес обаче заместникът му Димитър Петров каза, че е възможно да се въведат сертификати и след първа доза.

Дозите на ваксини срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 2 657 271, от тях 13 484 за последното денонощие. Новите случаи на заразени на коронавирус за изминалото денонощие са 4522, което е с 435 души по-малко от сряда. Направените тестове са 25 040, като положителните са 18,05 процента от тях, показват данните на Единния информационен портал.

Източник: Сега

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html