13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Зеленият сертификат: Къде не ни трябва, къде е задължителен и как се вади

 

Снимка БТА

От четвъртък, 21 октомври, достъпът до редица места става възможен само с т. нар. зелен сертификат. Не ви трябва сертификат: за да отидете до хранителния магазин, до аптеката, до банката, офиси на телекомуникационни оператори, оптики, зоомагазини, доставчиците на платежни услуги (дори и да са в мол), до всеки друг магазин, който не е над 300 кв. м., до различните институции, органите на държавната администрация, в обществения транспорт.

Ако сте под 18 години, също нямате нужда от сертификат за където и да е. Ако сте учител или сте част от непедагогическия персонал в училище и детска градина – не ви трябва документ за достъп до работното ви място.

Ако искате да отидете на кафе или концерт например обаче ситуацията се променя.

Зеленият сертификат ще е необходим за посещение в мол, голям търговски обект, кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, казина, за организирани екскурзии, събори, фестивали, за СПА центрове, различни езикови и т. н. центрове, ако сте над 18 г., за да продължите да се обучавате присъствено в университет и т. н.

Посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се спират. Дотам няма достъп при никакъв вариант. Преустановява се и провеждането на тиймбилдинги.

Какви са вариантите

Зеленият сертификат може да бъде на хартия или в цифров формат. Съдържа QR код и информация на езика на съответната държава и на английски. Той е безплатен и е валиден във всички страни от ЕС.

С него може да се снабдите в три варианта:

При завършен ваксинационен курс. Ако е с еднодозовата ваксина на „Янсен“, сертификатът ви се издава веднага. Ако е с останалите, след поставянето на втората игла, т. е. след три седмици. След това трябва да изчакате още 14 дни, за да може да го ползвате. (Според някои последни идеи на МЗ, все още непретворени в заповеди документ може и да почне да се издава и при една доза от двудозова ваксина, той разбира се ще е валиден само на територията на страната.)

Примерен ваксинационен сертификат.

Третата доза няма отношение към него – за нея също се издава сертификат, но той не е сред официалните документи за достъп.

Ако сте се ваксинирали преди 1 юни, трябва „да преформатирате“ стария си документ в европейския му вариант. На Единния информационен портал има линкове към his.bg (достъпът, до който тези дни е затруднен по разбираеми причини) за различните опции, които са ви необходими – да си извадите сертификат, да си свалите приложението за валидиране на документа на мобилно устройство (това се отнася за всеки вариант на COVID сертификата, не само за този при ваксиниране, но приложението не е най-гладко функциониращото, освен това то не предрага съхранение, а проверка на сертификата.).

Засега в ЕС няма определен срок на валидност на документа при ваксиниране – т. е. към момента той е безсрочен.

Сертификат при преболедуване. На практика това означава положителен PCR тест, който е валиден за периода от 11-ия до 180-ия ден, считано от датата на проведеното изследване. Във вторник министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров каза, че се обсъжда вариант за удължаване на срока до 1 година, но ден по-късно уточни, че експертите не са приели такава възможност. Така срокът на подобен сертификат остава 6 месеца. Необходимо е да влезете в сайта www.his.bg, да въведете ЕГН и телефонен номер. Ако сте преболедували, но с по-ранна дата, трябва да минете към една от другите опции – ваксиниране или тестване. Министърът заговори и за включването на антигенните тестове като доказателство за преболедуване (те не са признати на ниво ЕС засега обаче, но са приемани от българската държава в правилата за влизането на територията ѝ). Според него системата ще бъде пригодена съвсем скоро да издава сертификати и за преболедуване с антигенен тест, който трябва да е извършен в лицензирана лаборатория и да влиза в списъка с посочени от МЗ продукти. Кацаров се аргументира, че на територията на България със заповед на предишния здравен министър резултатите от PCR тестовете и антигенните са приравнени от 1 декември 2020г.

Сертификат след отрицателен резултат от тест. Тестът може да е антигенен и тогава резултатът е валиден 48 часа. Или PCR – до 72 часа. Тестовете се извършват в сертифицирани лаборатории. Не всички антигенни тестове се признават и водят до получаването на сертификат. Сертификатът отново може да бъде изтеглен от сайта www.his.bg

Антигенните тестове трябва да са безплатни, по думите на Кацаров „да залеем страната с тях“. От МЗ са поръчали 1 млн. теста. Вземането на пробата се заплаща на съответната лаборатория.

Заповедта на здравния министър препраща за детайлни изисквания към предишна заповед, която е за правилата за влизането в страната, но в приложенията към нея има и списъци на одобрените тестове и на ваксините.

Въпреки честото обсъждане на темата и многото мнения по нея – тест за антитела няма стойност и не влиза в опциите за получаване на зелен сертификат. Експертното мнение е, че подобни изследвания не са достатъчно надеждни.

Най-добре е винаги да имате със себе си хартиен вариант на съответния вариант на COVID сертификата, който да можете да представите при проверка.

Източник: his.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html