21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Когато се опиташ да докоснеш Пикасо

Димитър Войнов- син и Нели Вълчева на откриването на самостоятелната му изложба „Пътят към Голтота“ през 2015 година. Снимка: Арт галерия Ларго

Столичната Арт галерия Ларго преди дни представи за втори път със самостоятелна изложба в своите салони брилянтния рисувач Димитър Войнов – син. Експозицията се нарича „Да докоснеш Пикасо” и в нея награденият с приза „Художник на десетилетието 2008 – 2018 на Галерия Ларго“ автор показва най-новите си творчески търсения, провокирани от картините на прочутия новатор на 20-ти век Пабло Пикасо.

Цялата изложба включва картини от едноименния цикъл „Да докоснеш Пикасо”. Темата вълнува художника вече повече от година и след изложбата му това лято в Трявна, Войнов за втори път представи картини от цикъла в своя самостоятелна изложба. В основата на всяка от творбите е картина на известния кубист. От композицията на испанеца тръгва разработката на българина. Интересната тук е симбиозата между живописните образи на двамата творци. Гледайки картините, зрителят има чувството, че художествения свят на Войнов-младши като че ли е влязал в картините на Пикасо и е започнал там свой собствен живот. Действително провокацията е голяма. Стилът, колоритът, композиционните решения, времето и епохата – всичко отдалечава двамата автори един от друг. И въпреки това картините на Митко са като един прозорец на времето, който ни кара да прелетим не само от една епоха към друга, но и както в прословутия „Да бъдеш Джон Малкович” да се промушим леко от имагинерния свят на единия художник в този несъществуващ, но толкова прочут и известен свят на другия. И ако заимстваме прочутата сентенция от филма, че човек е най-наясно със себе си, едва когато е в кожата на друг, може би ще повярваме, че настоящата изложба е като един опит на Войнов да погледне на себе си и на своето творчество отстрани и да си направи самооценка.

Изложбата продължава до 2 ноември 2021.

Източник: Арт галерия Ларго

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html