25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Вотът с машините в чужбина е пред провал

Снимка: ЦИК

Проблемите около машините за гласуване продължават да се трупат. От външното ни министерство, което участва в подготовката на изборите в чужбина, алармираха, че могат да не успеят да доставят устройствата във всички задгранични избирателни секции за евентуалния втори тур на президентския вот. Причината е в извънредно късия срок между двата тура, който оставя на ведомството едва 3-4 дни, за да свършат работата. В същото време, проблем се появи и с машините в България, които могат да останат на улицата, тъй като договорът за складирането им е изтекъл преди 3 седмици – а изборната администрация научава едва сега.

Кога ще бъдат изпратени устройствата?

От дипломатическата служба говориха за тревогите си на първия брифинг за изборите, който дадоха днес. Иван Кондов – постоянният секретар на министерството, посочи, че най-голямото предизвикателство за ведомството ще бъде доставката на машините за втория тур, който евентуално ще се състои на 21 ноември. Той разказа, че Централната избирателна комисия (ЦИК) обмисля вариант, при който за втория тур да бъдат изпратени нови машини от България, вместо да бъде инсталиран нов софтуер на устройствата, които са вече доставени за първия тур. „Правихме анализи и мога да ви кажа съвсем откровено, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник сутринта, до около 10 часа например, ние наистина не сме сигурни, че ще можем да доставим навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур“, отбеляза Кондов пред медиите.

Дипломатът подчерта, че са направили съвместен анализ с логистичната компания DHL, с която работят за доставката на устройствата. По думите му притеснението на фирмата е, че ще разполагат с много малко дни за работата, при това в зимен сезон, при усложнена епидемиологична обстановка. „На предишните избори получихме машините около 14 дни преди изборите. Имахме всякакви препятствия и проблеми – повредени коли и пр., но имахме достатъчно време. Сега представете си, дават ни ги във вторник и остават 3 работни дни – сряда, четвъртък и петък. Те трябва да са пристигнали до секционните избирателни комисии. Не до дипломатическите ни представителства, а до съответната секция. Това ще бъде голямо предизвикателство“, коментира Кондов.

Той изрази надежда, че ЦИК ще се съобрази с притесненията им. И подчерта, че вторият тур няма да се провали – но съществува възможност не навсякъде да бъдат доставени навреме изборните книжа и машините. Напомни, че ведомството е очаквало да получи в разумен срок всичко необходимо и за първия тур – поне 25 дни преди изборния ден. Този срок вече обаче изтече.

Къде ще се съхраняват машините?   

Малко по-рано днес се разбра за друг проблем с машините, който би трябвало да е разрешен. На заседанието на ЦИК беше съобщено, че договорът между „Сиела Норма” – доставчикът на устройствата, и „Карго Партнер” – фирмата, която ги складира, е изтекъл на 30 септември 2021 г. Изборните комисари са били уведомени за това с писмо от „Карго Партнер”. Машините вече са платени от държавата и са нейна собственост, което означава, че „Сиела Норма” няма ангажименти към съхранението им.

„Тъй като след тази дата няма сключен договор за съхранение на машините, ни уведомяват, че при липса на търговски договор, който да уреди взаимоотношенията ни, ще изнесат машините от склада на „Карго Партнер” към 1 ноември 2021 г., за да могат да ползват складовото помещение за други цели от ноември нататък”, обясни членът на ЦИК Емил Войнов, който докладва писмото. Той предложи комисарите да се обърнат към министър-председателя Стефан Янев, за да поискат да бъде сключен в спешен порядък договор между държавата и „Карго Партнер”.

„Какъв е логистичният план? Къде ще ги занесат?”, поинтересува се членът на ЦИК Димитър Димитров. Дали някой му отговори, не се разбра, тъй като комисарите изключиха микрофоните си – както често правят, когато не искат да се разбере какво се говори на уж публичните им заседания.

В крайна сметка, членовете на ЦИК се разбраха да пратят писмо до премиера, от когото да поискат да предприеме действия за разрешаването на проблема.

Кой ще работи в секционните комисии?

Извън машинното гласуване за вота в чужбина е налице и друг тревожен проблем. Наскоро стана ясно, че между българските доброволци, които работят на място за организацията и провеждането на изборите в чуждите страни, и ЦИК съществуват търкания. Такива се наблюдават отдавна – на първо място, заради недоволството на местните българи, които смятат, че партийни представители заемат местата им в секционните комисии, а отскоро и заради въпроса за създаването на електронна платформа, по която да се пускат секционните протоколи след края на изборния ден.

От външното ни министерство предупредиха, че може да има проблеми с окомплектоването на съставите на секционните комисии за втория тур. Очаква се част от доброволците да не се включат в работата на комисиите тогава и затова от ведомството се готвят да изпратят допълнителни свои служители от София. По въпроса със споменатата по-горе комуникационна платформа, заради която изглежда е станал разривът между някои от доброволците и ЦИК, Иван Кондов отбеляза, че това е идея, която министерството принципно подкрепя, но смята предложението за твърде закъсняло за тези избори.

Източник: Сега

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html