15 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Сертификатът „Кацаров“ сее хаос и зараза

Опашки от чакащи се извиха пред пунктовете за тестване и ваксинация, снимки: Труд

Километричните опашки за тестове и ваксини след абсурдната заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за задължителен зелен сертификат от 21 октомври, ще доведат до масово заразяване и нов пик на заболелите от коронавирус. Това предупредиха вирусолози и епидемиолози.

Стотиците хора на едно място, липсата на всякаква дистанция, както и неизползването на маски, изправи на нокти експертите, които прогнозираха кошмарен взрив от болни.

Слабата организация на здравните власти, както и паническият ужас на хората, че няма да могат да влязат на работните си места без задължителния документ, създаде хаос в цялата страна. А масово заповедта на Кацаров бе определена от чакащите като „пълен цирк” и „експеримент с живота и здравето на хората”.

Оказа се, че без ваксини, заради заболявания или преболедуване са много лекари и медицински персонал от „Пирогов”, Пета градска болница и много от здравните заведения в страната.

Търговските центрове също се оказаха под обсада от неваксинирани служители, които чакаха с часове да се тестват, за да отидат на работа. За капак електронната система за регистрация и издаване на зеления сертификат спря работа и пунктовете за тестове и ваксини спряха за кратко работа.

От ранни зори болници и пунткове в София бяха буквално обсадени от чакащи, подобно беше положението в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Варна и Бургас.

„От два дни настана бум и се извиха опашки пред кабинетите”, сподели д-р Христо Димитров, председател на регионалната структура на Българския лекарски съюз във Велико Търново.

В Шумен поръчаха спешно още 2 000 теста за да няма недостиг, казват от РЗИ Шумен. Други 10 000 броя ще бъдат разпределени по лабораториите.

Учители мислят за дела срещу МОН заради сертификатите

Дела за това, че биха били възпрепятствани да работят, смятат да заведат учители, ако бъде въведен „зеленият сертификат” за преподаватели. Мненията си те изразиха през десетки гневни коментари в социалните мрежи, показа проверка на „Труд”.

Педагози казват, че няма да изпълняват мерките и ще ходят на работа, независимо от това, което им наложат.

„Аз сядам на работното си място и не мърдам оттам без надлежно връчена ми заповед на работодателя – директора на училището, с която съм възпрепятствана да работя. После, ще се срещнем в съда и печеля. Връщам се на работа с присъдено обезщетение за времето без работа! Точка. Няма да доказвам на никого, че всеки ден съм здрава”, коментира преподавателка с дълъг стаж в социалните мрежи.

Позицията й бе подкрепена и допълнена от други нейни колеги, според които резонен е въпросът с обезщетенията, които ще им се дължат, ако решат да напуснат работа заради новите мерки.

Още при първата новина, че за учителите вероятно ще има „зелен сертификат”, за да преподават в училище, бяха изразени позиции за това кой ще плаща обезщетенията на напусналите системата и кой ще плаща за спечелените дела срещу МОН за нарушено конституционно право.

„Добре сте заповядали Министерство на образованието и науката за Зелен сертификат, само че тогава гответе милиони за спечелени дела и върнати служители на работа от съда. Такъв ще бъда и аз! Ваксина няма да си слагам, фалшиви тестове не си правя!”, потвърди и вчера Иван Георгиев във фейсбук под пост в официалната страница на МОН. В него е цитирано интервю на министър Денков пред Нова тв за това, че въвеждането на сертификатите за учители веднага, ще доведе до хаос.

Дo чeтиpи ceдмици дъpжaвнитe cлyжитeли и yчитeлитe вepoятнo cъщo щe бъдaт зaдължeни дa имaт зeлeн cepтификaт, обясни зaмecтник-миниcтъpът нa здpaвeoпaзвaнeтo д-p Димитъp Пeтpoв. „Имa идeя дa ce дaдe гpaтиceн cpoк тeзи xopa дa ce вaкcиниpaт. B мoмeнтa тoвa ce oбcъждa нa нивo миниcтpи. Идeятa нa MOH e дa ce включaт и yчитeлитe”, допълни той.

Търговците искат държавата да плаща за изследване на служителите

Тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички. За това настояха от Българската ритейл асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас. Някои търговци са уговорили лаборатории, които тестват на място служителите. Те ще поемат за известно време разходите за PCR и антигенни тестове, но не могат да го правят до безкрайност, посочват от организацията.

Търговците на дребно искат гратисен период, за да реорганизират дейността си във връзка с новите изисквания на здравно министерство. Държавата следва да обезщети бизнеса, допълват от организацията и предлагат още изисквания към здравното министерство. Отсрочка се налага и поради предвидените в самия „зелен сертификат” срокове.

Той е валиден от 14-ия ден след поставянето на втората доза ваксина, като между първата и втората трябва да има между 21 и 28 дни. Ако сега решат да се ваксинират, на продавач-консултантите ще им трябват минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация.

„Вече има предложение сертификат да се издава и след първата доза ваксина. Ако държавата приеме това, ще улесни служителите, клиентите, бизнеса”, допълват от БРА. Друго искане е да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си. Те настояват още служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез „зелен сертификат”, но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.

„Зелени сертификати” да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена от БРА мярка. По техни данни между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали.

Ресторантьори и хотелиери: Пълен локдаун, вместо да убиват бизнеса

Да се наложи локдаун за три седмици, вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на „зелени сертификати”, призоваха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според БХРА тези сертификати нито ще подпомогнат спирането на разпространението на Ковид, нито пък от новите условия ще има полза за оцеляването на бизнеса.

Според бранша локдаунът трябва да обхване всички сфери с изключение на хранителните магазини и аптеките. „Подобен локдаун може би ще окаже сериозно влияние и на спекулантите на ток, защото през това време няма да има консумация на електроенергия и надали цените ще останат същите”, подчертават още ресторантьори и хотелиери.

Държавата е готова да фалира бизнеси, вместо да плаща за социални и икономически мерки. Това стана ясно от въвеждането на задължителния зелен сертификат за хотели и ресторанти, въпреки че едва 20 на сто от населението в България е ваксинирано, обясниха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От БХРА одобряват въвеждането на „зеления сертификат”, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html