25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Борисов: Не разбирам защо цената на тока се вдига 4 пъти

Бойко Борисов, снимка Фейсбук

Зеленият сертификат само с първа доза е като шофьорска книжка само с изпит и да очакваш да няма катастрофи. Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на живо включване във фейсбук от среща с работодателите и синдикатите в централата на партията.

Не мога да разбера защо цената на тока се вдига 4 пъти. Това трябваше да бъдат фиксирани цени от юни още, коментира той и припомни, че от 1 януари не са защитени от бум на цените на тока и битовите потребители. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че трябват спешни мерки и заяви, че именно те са сезирали институциите за разследването на прокуратурата за неправилно разходване на евросредства.

„Ние наложихме корекции на фирмите, които хитруват в Северозапада. Пратихме сигнали на прокуратурата и сега виждате по тях как е работено и е свършено разследването“, обясни на свой ред Лъчезар Борисов.

„ВЕИ-тата са свръх финансирани и получават два пъти повече. НЕК също получава компенсации и печели от това, че купува ток от американските централи. Така едни получават стотици милиони повече, а други плащат тези милиони. Трябва да се изчистят тези изкривявания и да се изчисти системата“, обясни Делян Добрев и каза, че недоумява защо това не се прави от служебното правителство на Румен Радев и КЕВР.

„Панически действат и сега ще раздават компенсации, които няма да стигнат. За август и септември няма да върнат парите на бизнеса“, каза Борисов по повод мярката да се плаща от държавата част от парите на фирмите.

Борисов посочи, че програмата на ГЕРБ ще бъде готова преди изборите.

„Вчера Радев каза, че партиите не агитирали за ваксиниране, но това не е вярно. Ние всеки ден правим това. Казваме от месеци, че само така ще се оправи икономиката. А той сега се сети. И при него се видя, че се справихме най-зле в Европа и сега сме блокирани за пътуване“, обяви той.

„Спешно трябва да се намери начин за помощ за бизнеса, за да няма такъв ръст на цените. Устойчивото решение, което предлагате е по-справедливо и ще осигури стабилност на системата. Тези свръхпечалби се отчитат само от вашия модел и затова той ще успокои системата“, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Виждахме се и с президента, но ето, че няма план и не се направи такъв още лятото. Чак сега започнаха тези разговори, когато е вече късно. А можеше да се актуализира бюджета. Сега вече няма какво много да се направи. Олиото и хляба дори са скочили с над 50%. Така реално цената на тока удря и хората, защото поскъпва всичко“, каза Димитров.

„Това е промяната, нали промяна искаха. Ето – променят и цените в магазина“, коментира Борисов. „Опитват да затворят сега устата на синдикатите, за да минат изборите и да спечели Радев, а после не мислят какво ще стане януари и февруари и как ще живеят хората“, добави той.

„Да мислят хората как гласуват и защо няма стабилност в държавата“, каза Пламен Димитров. „Актуализацията ще бъде след президентските избори, но хората сега трябва да чуят кой какво прави за тях и как ще бъдат защитени“, категоричен бе той.

„Интересното е, че дори при предприятия, при които производството е много високо и цената на тока не е от такова значение, ефектът е несигурност. Централи нека да има много, ако в тях има стопанска логика“, каза Томислав Дончев.

„Всеки ден ни е важен, защото трябва да се правят промените. Ние сме загрижени. Това точно го предвиждахме преди 3 месеца – и с цените на тока, и с Ковид кризата. Дойдоха със страшна сила. Половин година вече управляват, те не се държат сериозно. Продължаваме да работим по промяната“, заключи лидерът на ГЕРБ.

http:/

Източник: 24 часа

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html