19.7 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

Герджиков: Радев е в шизофренна ситуация

Анастас Герджиков      Снимка: Нова тв

„Г-н Радев е като в някаква шизофренна ситуация. Няколко дни се държеше така, че все едно няма нищо общо с правителството, което той сам е назначил, а вчера го вика, за да му дърпа ушите.“ Това коментира кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков пред БТВ. Той изтъкна, че новият президент трябва да е олицетворение на единството на нацията. По думите му служебното правителство е допринесло през последните месеци за разединението между гражданите.

Ако аз бъда избран, ще съставим правителство, каза Герджиков. Той добави, че президентът трябва да е равно отдалечен от всички партии, така че да помогне на политическите сили да намерят общ език и да се състави кабинет.

„Не става въпрос за формалните консултации, които са задължение на президента, а за това, че има как президентът, вместо да разединява партиите, да ги обедини около дадени идеи. Ако аз бъда избран, ще съставим правителство“, добави Герджиков.

Той е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ за поста на президент. Герджиков разказа и как Невяна Митева е избрана за кандидат за вицепрезидент.

Това, че г-жа Митева е военнослужещ, не е причината да бъде избрана, а по-скоро е случайно. Аз я познавах отпреди това, макар и бегло. Когато си представях профила на човека до мен, се сетих за нея“, каза той.

В 45-ото и 46-ото Народно събрание не беше съставен кабинет заради противопоставянето в политиката, каза той. Според него е важно да има обединение в името на общи цели – върховенство на правото, качествено образование и достъпно здравеопазване.

Относно изискването на зелени сертификати за извършването на редица дейности на закрито, кандидатът за президент коментира, че правителството се е забавило със взимането на мерките и сега се действа панически.

„Да въведем зеления сертификат и да затворим всички е несъстоятелно, имаме поредица от мерки, които можеше да вземем и здравните експерти ги изброяват. Зеленият сертификат е чудесна идея, но в държава с 60-70% ваксинация. При нас тя е 20%, правителството намали рязко броя на ваксинираните, защото нямаше информационна кампания“, добави той.

Герджиков каза още, че за ситуацията трябва да се поеме персонална отговорност.

Той посочи и какви мерки би взел за шоковото поскъпване на електроенергията и инфлацията при основните стоки и услуги – намаляване на ДДС и акцизи върху електроенергията, както и финансова компенсация за бизнеса и битовите потребители.

Източник: бТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html