25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Учениците ще се тестват два пъти седмично, ако родителите се съгласят

снимка: БТВ

За да се върнат децата в клас, родителите трябва да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Това заяви образователният министър Николай Денков във връзка с новата идея на власите как поетапно онлайн обучението в тъмночервените зони да бъде ограничено.

Той уточни, че въпросните тестове са били налице и през последните месеци, но родителите не са искали да ги използват.

„Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата. Апелирам и към учителското съсловие – да направим следващата стъпка и да осигурим безопасна среда“, допълни Денков.

По думите му родителите трябва да дадат съгласие децата да се тестват два пъти в седмицата. Изключения ще има за преболедувалите и ваксинираните. За учителите ще се изисква зелен сертификат.

Очакванията са първоначално да се върнат най-малките ученици от 1. до 4. клас и поетапно онлайн обучението да приключи и за по-големите.

Образователният министър обясни, че училищата в тъмночервените зони са преминали на онлайн обучение заради високия риск от заразяване. Той уточни, че расте броят на децата, които са с положителни тестове за COVID-19.

„Около 15 септември имахме плато – под 100 деца средно за седмица. За последната седмица бяха над 500. Ситуацията е променена и подходът, който прилагахме досега – също трябва да бъде променен“, обясни образователният министър.

По думите му има 4 области в страната, в които заболеваемостта е над 1000 на 100 хил. души население. Той призна, че мярката е била въведена много рязко, но границите, заложени в плана, са били минати.

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html