16.1 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Ким Чен Ун екзекутира фенове на „Игра на калмари“ (видео)

Снимка: technews.bg

Държавният глава на Северна Корея Ким Чен Ун нарича южнокорейската поп-култура „рак на зрението“ и отдавна я забранява в страната си, прилагайки най-сурови мерки за нейното популяризиране. Лицата, уличени в нарушаване на забраната, биват наказвани, а разпространителите на забранени произведения могат да бъдат екзекутирани, според съобщения в медиите.

Популярната драма „Игра на калмари“, дело на Хуанг Донг-хюк, се превърна в най-успешния оригинален проект в цялата история на Netflix и струва скромните 21,4 милиона долара, съобщава Bloomberg.

Сериалът разказва за 456 души, спешно нуждаещи си от пари, които стават участници в брутална игра за оцеляване. Те са поставени на изолиран остров, където играят детски игри, но всеки победен го очаква смъртно наказание. Тъй като един по един участниците биват елиминирани, общата сума на крайната награда се увеличава, а победителят в турнира получава  около 38,5 милиона долара.  Идеята хрумва на Хуанг заради собствените му икономически затруднения през ранния му живот, както и класовото разделение в Южна Корея. Въпреки, че пише сценария през 2009 г., той не успява да намери продуцентска компания, която да финансира идеята, докато Нетфликс не проявява интерес през 2019 г. като част от движението за увеличаване на чуждестранните си програми. Хуанг сам пише и режисира всички 9 епизода.

Сериалът се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Севернокорейските журналисти също говорят за популярното шоу. Пропагандният уебсайт Arirang Meari публикува статия, която определя поредицата като доказателство за упадъка на капиталистическата система на Южна Корея.

„Игра на калмари“ прави народа наясно с тъжната реалност на чудовищното южнокорейско общество, в което хората са принудени да се включат в екстремни борби, където тяхната човечност е отмита“, казва анонимен журналист.

Това не е първият път, когато севернокорейските медии „анализират“ филмовата индустрия на съседите си. Миналия февруари те похвалиха „Паразит“, спечелил „Оскар“ за най-добър филм, за „драматичното“ разкриване на икономическата пропаст между слоевете от обществото.

Източник: Breakingnews

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html