21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Шефът на СЗО: Пандемията е далеч от своя край

Тедрос Гебрейесус, снимка: Труд

Пандемията е далеч от своя край, каза генералният директор на СЗО по време на откриването на световния здравен форум в Берлин.

Събитието е сред водещите стратегически форуми за глобално здраве и събира политически лидери, медицински лица и специалисти, представители на частния сектор и гражданското общество.

„Пандемията ще свърши когато светът пожелае тя да свърши. Всичко е в нашите ръце. Имаме всички необходими инструменти – в областта на общественото здраве и на медицината. Но светът не използва добре тези инструменти. С почти 50 хиляди смъртни случая на седмица, пандемията е далеч от своя край“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Сред акцентите в първия ден на събитието беше призивът за равномерно разпределяне на ваксините и още веднъж беше подчертано, че само чрез имунизация може да се сложи край на пандемията.

Въпреки усилията за ограничаване на разпространението на COVID-19 от днес в редица държави, сред които Румъния, Чехия и Естония, влизат в сила нови, по-строги карантинни мерки.

Статистиката показва, че в момента Източна Европа се бори с най-тежката корона-вълна.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html