13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Проф. Кантарджиев: Чака ни нещо страшно следващите седмици

Професор Тодор Кантарджиев. Снимка: Интернет

„Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година“, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

„25 хиляди случая на заразени бяха регистрирани през пролетта на тази година и 23 хиляди случаи през есента на 2020 година. В момента на седмична база случаите са 27 хиляди.

Второто плашещо нещо е голямата смъртност. Аз предупреждавах за това още през септември тази година, че леталитетът ще е по-голям. През септември 2020 година са починали 200 души, сега през септември 2021 година са починали 2000 човека – 10 пъти повече. Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни. Но тези данни не се коментират от МЗ. А тези плашещи факти би трябвало малко да притъпят бодряческия тон на Министерството на здравеопазването“, посочи още проф. Кантарджиев.

Той счита, че от седмици чрез МЗ се прокарва една тенденция – „вместо да се убеждават хората, да се заблуждават“. „Аз всеки ден разговарям с хората, изнасям онлайн лекции за ваксините и с радост споделям, че след тези лекции процентът на желаещите се да се ваксинират расте – и в столицата, и в провинцията“, заяви проф. Кантарджиев. Като примери за това, че се вземат мерки, които са или закъснели или неясни, или неизпълними бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести посочи:

„Зелените сертификати – трябваше още през лятото да се каже на гражданите, че от септември или октомври те ще влязат в сила и хората да преосмислят своето поведение. Другата неизпълнима идея – личните лекари да изписват безплатните Covid рецепти. Трето нещо, че ще има безплатни антигенни тестове, осигурени от МЗ за болниците – но такива няма, мои колеги звънят и ме питат откъде ще ги получат, аз не зная.“

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html