17.9 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

Бордът на Световната банка е отказал да изслуша Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева, снимка: Ройтерс

Бордът на директорите на Световната банка (СБ) отхвърли искането
на ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща в нейна защита срещу обвиненията, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните, съобщава Reuters, позовавайки се на източници.

Според агенцията петиция за срещата е внесена от адвоката на Георгиева до председателя на борда на Световната банка в петък. В него се подчертава, че одитният доклад за нарушения при публикуването на банковия рейтинг „Правене на бизнес“ за 2018 г., изготвен от адвокатска кантора WilmerHale, е неправилно съставен и нарушава процесуалните права на Георгиева.

Авторите на доклада на WilmerHale, публикуван през септември, смятат, че служителите на СБ са допуснали различни нарушения при съставянето на рейтинга Doing Business. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са завишени, докато тези на Азербайджан са подценени. Годишните доклади на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни.

От доклада на одиторите на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени, включително под натиска на Джим Йон Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и под влияние на Георгиева .

Георгиева отрече обвиненията към нея. Тя пое поста ръководител на МВФ през есента на 2019 г. През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на доклади Doing Business в светлината на информацията за нарушения при изготвянето им.

Източник: 24 часа

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html