13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права

Снимка: БГНЕС

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората, заяви пред БНТ служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той изтъкна, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запази здравето и живота на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

Донев напомни, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, който заема позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

Всички работодатели, чиито сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка.

Цената за вземането на проба от 10 лева на тест обаче може да се спести, само ако работодателят осигури свое медицинско лице.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените мерки не се отразяват на безработицата у нас и тя остава на ниско ниво.

Дали ще се запази добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина е решение, което трябва да вземе следващото Народно събрание, добави Донев.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html