25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Конституционният съд: Кирил Петков е имал двойно гражданство

Кирил Петков. Снимка: Интернет

Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков. Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

Делото беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати или министри.

Петков два пъти поиска да бъде изслушан или да представи писмено становище. Първия път КС му отказа с определение, в което посочи, че Петков не попада сред категорията хора, които могат да излагат виждането си пред институцията. Тази възможност се дава само на действащи депутати, конституционни съдии, и президент и вицепрезидент. Във вторник часове преди решението той внесе ново искане за изслушване.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html