23.2 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

С изложба и аудио-визуален експеримент почитат Станислав Лем в София

Снимка: Полски институт в София / Instytut Polski w Sofii

Днес, 27 октомври 2021, от 18.00 до 20.00 ч. в Полски институт в София ще бъде открита изложба илюстрации „Бестиарият на Лем според Мроз“ на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем и аудио-визуален експеримент на Ивайло Иванов и Нина Фолтинович. Събитието се провежда по случай Годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението на писателя.

Сеймът на Република Полша обяви 2021 г. за Година на Лем. Изключително популярен сред своите сънародници, Станислав Лем е и един от най-известните полски писатели в света, преведен на 41 езика и издаван в милиони екземпляри. Литературният жанр, в който Станислав Лем постига най-големи успехи и който той прекрасно използва, прославя и издига до художествени висоти, е научнофантастичният роман. Творчеството на Станислав Лем е световен феномен, с огромна сила на въздействие и роля във формирането на културата. В кръга на неговите интереси попадат и се разискват такива значими теми като етичните проблеми, свързани с появата на самоосъзнати роботи и изкуствен интелект, както и правни проблеми, породени от постиженията на съвременната медицина (дали човек с множество трансплантирани органи все още е същата личност?). В романите си, радващи се на голяма популярност, той успява да включи цял арсенал от проблеми, произтичащи от сблъсъка на хуманитаристиката и медицината с инженерството и футурологията.

Графикът от Краков Даниел Мроз придава най-съвършена графична форма на героите от произведенията на Лем. За повечето почитатели на писателя илюстрациите на Мроз и текстовете на Лем са се превърнали в едно неразделно цяло.

Изложбата, озаглавена Бестиарият на Лем според Мроз, представя резултатите от сътрудничеството между тези двама големи творци. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

Аудио-визуален експеримент на Yves_O vs Nina F:

Дълбоко. атмосферно, космично пътешествие през синтезаторни звуци, тъмни визуализации и контрастни стилове музика, вдъхновени от изложбата и филмите по творбите на Станислав Лем.

Иво Иванов е преподавател, преводач и културен мениджър. Визионер и организатор на някои от най-авангардните събития в страната, сред които е и международният фестивал за пърформанс Sofia Underground. Професионално пуска музика от края на миналия век, а под псевдонима Yves_O (от френски: Ив_О) експериментира с визуализации през последните петнадесет години. Участвал е в множество събития на няколко континента и е голям почитател на творчеството на Станислав Лем.

Nina F (Нина Фолтинович) е от Силезия, миньорската част на Полша. От малка се занимава с музика и проследява развитието на полската електронна сцена. Селекциите й са еклектични и функционални, неподлежащи на стилово и жанрово категоризиране. Преди няколко години се премества да живее в София, където открива нови интересни звуци и артисти.

Източник: Полски институт в София

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html