19.7 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

Ковид блокира Русия – 40 000 заразени за ден, 1100 починали

Снимка: интернет

В четвъртък Русия съобщи за рекорден брой случаи на заразяване и смъртни случаи, свързани с COVID-19. Москва спря за 11 дни неосновните услуги, за да се пребори с рязкото увеличение на инфекциите.

Официалната правителствена статистика съобщава за 40 096 нови случая и 1159 смъртни случая. В четвъртък Москва затвори магазини, училища и ресторанти за 11 дни в опит да спре рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус и смъртните случаи, което се случи след като усилията за ваксиниране зациклиха. Всички услуги, които не са от съществено значение, включително търговски обекти, ресторанти и места за спорт и развлечения, ще бъдат затворени до 7 ноември, както и училищата и детските градини. Ще останат отворени само магазините, в които се продават храни, лекарства и други стоки от първа необходимост. С тези действия властите се опитват да се справят с вълната от коронавирус, в резултат на която инфекциите и смъртните случаи достигнаха нови рекорди, съобщи АФП.

Русия е сред най-засегнатите от пандемията страни с над 230 000 регистрирани смъртни случая, но властите избягват строгите забрани, наложени в западните страни. Правителството на президента Владимир Путин възлага надежди на домашните ваксини, като например ваксината „Спутник V“, но руснаците се оказват упорити в нежеланието си да се ваксинират. Към четвъртък само 32% от населението на Русия е било напълно ваксинирано. Пътищата в Москва в четвъртък сутринта бяха малко по-малко натоварени от обикновено, но мрежата на метрото в града беше натоварена както винаги, като много пътници не носеха маски.

Миналата седмица Путин нареди да бъде обявен платен отпуск в цялата страна между 30 октомври и 7 ноември в опит да се обърне тенденцията на нарастване на инфекциите. Властите в Москва последваха примера му, като наредиха от четвъртък да бъдат преустановени неосновните услуги в столицата. Властите не изискват от руснаците да останат у дома по време на неработния период. Затова много от тях планират да използват дните, за да пътуват из страната и в чужбина. Кметът на черноморския курортен град Сочи предупреди за огромен наплив от туристи. Междувременно търсенето на полети от Русия за Турция и Египет рязко е нараснало.

В сряда Русия регистрира рекордните 1123 смъртни случая от коронавирус за един ден. С това общият брой на смъртните случаи достигна 233 898 – най-високият в Европа. Русия официално е регистрирала повече от 8,3 милиона случая. Независими експерти твърдят, че властите омаловажават сериозността на пандемията. Данните, публикувани от статистическата агенция „Росстат“ през октомври, обрисуват по-мрачна картина. Според тях повече от 400 000 души са починали в страната от коронавируса.

Източник: Дебати

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html