21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Новите технологии в съвременното изкуство показват в онлайн изложба

Илюстрация Емил Киров / Галерия Структура

Експозицията „Между зверове и ангели“ е достъпна на специално разработения уебсайт www.whatisnormal2021.com и чрез онлайн платформите на Structura и Radiator.

„…. мястото на човека във Вселената е някъде между зверовете и ангелите,

но поради божествения образ, заложен в него, няма ограничения за това,

което човек може да постигне ….“

Джовани Пико дела Мирандола, Реч за достойнството на човека, 1486

Заглавието на изложбата цитира италианския философ Мирандола и така съзнателно поставя рамката на ренесансовия контекст. Ако културният преврат на Ренесанса от XV и XVI век съпоставя човека с божествената йерархичност, то днес, през XXI век, осмислянето на човешкото става чрез съпоставянето му с вселената на технологичното.

„Между зверове и ангели“ представя произведенията на 11 забележителни автори с международна кариера, за които Новата медийна епоха (New Media Age) е естествена среда за идейно и професионално развитие. Те задават въпроси не само за това как функционират новите технологии в съвременното изкуство, но интерпретират и дискутират Третата индустриална революция с нейните практики, политиките, икономиката, творческия потенциал, вкуса, етиката, естетиката, образованието и маркират настъпващата качествено нова ера в историята на човечеството.

Важно е да се отбележи, че изложбата е базирана на произведения, които съществуват единствено в дигитална среда. Това е изкуство, което е започнато и завършено „като файл“. Тук не се става дума за използване на информационни технологии за създаването на художествен продукт, който впоследствие би намерил своя материален живот в което и да е физическо изложбено пространство. Средата за излагане и развитие на „Между зверове и ангели“ е само и единствено онлайн пространството.

Именно защото изложбата живее изцяло в екосистемите на дигиталния океан, то нейното разглеждане, асимилиране и критически анализ предполагат съпричастност, разбиране и естествено – технологичен опит и любопитство към изкуствения интелект и творческата дейност, предпоставена от него.

Ако изобщо има нещо, което можем, употребявайки целия си наличен цинизъм, да наречем „позитивно” в появата на Ковид-19, то е, че пандемията наложи шоково и тотално преосмисляне, едно голямо завръщане и реабилитация на изкуството в дигитална среда. Днес международната арт общност възприема и експлоатира по-бързо от всякога, виртуалните възможности за създаване, консумиране и разпространение на съвременно изкуство. Затова „Между зверове и ангели“ се занимава и с пазара на изкуство, крипотовалутите, с новата икономическа и социална позиция на артиста, както и с новаторската концепция за това, че стойността на едно произведение се състои само и единствено в неговата идея, а не във физическия материал, от който то е създадено.

„Между зверове и ангели“ до голяма степен прави опит за отваряне на дискусия за основата на механизмите на това ново съприкосновение на човешкото с изкуството, при което основният инструмент, инспиратор и медиатор е машината.

Художници: Йонас Блуме, Ева Давидова, Мередит Друм, Карла Ганис, Клаудиа Харт, Джен Лиу, Йонас Лунд, Дженифър и Кевин МакКой, Марк Х. Рамос, Денис Рудолф

Куратор: Борис Костадинов

 

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.

Това онлайн сътрудничество е замислено по време на пандемичната криза през 2020 г., свързана с Ковид-19. Галериите и музеите бяха затворени и бъдещето изглеждаше безнадеждно. Светът обаче някак се беше обединил в общото си страдание и битка за оцеляване. Тогава се осмелихме да излезем от комфорта на локалния живот и да започнем задгранично сътрудничество. При нормални обстоятелства „Структура“ и „Радиатор“ вероятно нямаше да се срещнат, имайки предвид физическото им местоположение. Оказа се, че изолацията отваря нови врати и провокира разговори, за които никога не достигат време, пари или енергия. Ненормалността роди друга нормалност и комуникация, които иначе бихме пропуснали.

Проектът „Какво е нормално“ е и опит за преразглеждане на популярните в момента формати за представяне на съвременно изкуство онлайн. Започнахме да разчитаме на визуалната комуникация, силно доминирана от думи и активирана от Zoom и други „живи“ интернет формати. Първата изложба от поредицата „Думи в действие“, курирана от Наоми Лев, „разбърква“ тази нова реалност, като представя онлайн дискусия сред четири женски колектива на изкуството, занимаващи се с отдалечени географски и социално-политически проблеми. Той е последван от проекта на Борис Костадинов „Между зверове и ангели“, изследващ механиката на взаимодействието между човек и изкуство, при което машината е централен инструмент, посредник и вдъхновение. Премествайки дискурса обратно към природата, Грегъри Волк курира изложбата „Контакт“. Авторката Джейн Бенет пише за „нещата“ в природата като „жизненоважни материалности, които текат през и около нас“ и им приписва особена сила. Отказвайки се от антропоцентричната ориентация, художниците си сътрудничат с такива „материалности“, които поддържат собствената им жизненост и свобода на действие.

Източник: Галерия Структура

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html