13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Осуетен е опит за държавен преврат във Франция

Париж. Снимка: Уикипедиа

Главната дирекция за вътрешна сигурност (контраразузнаване) на Франция е осуетила държавен преврат, планиран от бившия депутат от Демократическото движение (МоДем) Реми Дейе, който беше задържан в края на октомври по подозрение за организиране на атаки срещу центрове за ваксинация и неговите поддръжници, съобщава вестник Le Parisien.

Разследвайки връзките на Дайе, следователите от управлението са открили, че той е създал „терористична общност“ с широка мрежа от клонове в цялата страна. Състои се от много действащи и пенсионирани полицаи, жандармерия и военни, някои от които в чужбина.

Вестникът посочва името на 63-годишен пенсиониран подполковник на име Кристоф М., носител на Орден за заслуги към Франция, основател и куратор на „военното“ крило на движението, което е имало строга йерархия. Според резултатите от анализа на кореспонденцията между участниците в заговора, следователите са идентифицирали най-малко 36 „капитани“, всеки от които отговаря за своя регион, предава „Фокус“.

Към днешна дата по това дело са обвинени 12 заговорници, но редица други разследвания също сочат връзките на Дайе с други движения, включително неонацисти, които са планирали атака срещу масонска ложа в Елзас. През май тази година съдът повдигна обвинения срещу трима задържани по това дело.

Ексдепутатът започна особено активна пропаганда на своите възгледи и призиви за въстание във Франция в края на 2020 г., когато се укриваше от френските следователи в Малайзия поради подозрения в организиране на отвличането на 8-годишно момиченце на име Миа през пролетта на същата година. След като набра поддръжници, той започна да координира саботажи, по-специално срещу комуникационни кули на новия 5G стандарт, както и операции за сплашване на журналисти.

През април 2021 г. той изпраща на редица френски парламентаристи имейл с лозунги, че „републиката вече не е доминираща идея“, „часът на разплата дойде“ и „свалянето на [властта] от народа е неизбежно“. В писмото той посочва още, че всичко това е „въпрос на няколко седмици“ и ако няма отговор от получателя, той ще се счита за „съучастник в престъпленията“. Само един депутат подаде жалба в прокуратурата, което доведе до започване на разследване.

По това време Дайе вече е набрал няколкостотин поддръжници, които са били ангажирани с разпространението на конспиративни теории и са участвали в насилствени действия по време на масовите протести във Франция. „Капитанът“ на клетка във френския столичен регион Ил дьо Франс, Силвен П., например, фигурира в полицейски доклади сред нахлуванията в сградата на телевизионния канал BFM по време на протестите на Жълтите жилетки през септември 2020 г. Според разследващите това е било „тренировка“ преди истинското превземане на медията в хода на предполагаемия преврат.

В решителния ден Дайе и неговите поддръжници планират да съберат в Париж войски от съмишленици от цялата страна, като ги оборудват с полицейски щитове и самоделни експлозиви. Предполагало се е, че след поредица от провокации ще се стигне до използване на оръжие от охраната. Това е трябвало да бъде причината заговорниците да се обърнат към кръвопролития.

Вторият етап на „Операция Лазур“, както я наричат в организацията, предвижда превземането на Елисейския дворец, сградите на парламента, МВР и Министерството на въоръжените сили. В същото време те се надяват да превземат някой телевизионен канал или радиостанция, за да водят своята пропаганда оттам.

Адвокатът на Дайе Жан-Кристоф Басон Ларби каза, че неговият отдел оспорва всички обвинения в тероризъм. „Реми Дайе призова само от Малайзия за мирно и народно сваляне на съществуващата политическа система в рамките на упражняването на свободата на изразяване и съвест“, каза той.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html