21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Проф. Георги Близнашки: Решението на КС за Кирил Петков е много пестеливо

проф. Георги Близнашки, снимка: 24 часа

„Подобно на президента, вицепрезидента и депутатите така и министрите не могат да имат двойно гражданство. Тези хора ще се посветят на националната кауза, а гражданството е правно-политическа връзка на едно лице към държавата.“ Това каза проф. Георги Близнашки по повод казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, съучредител на „Продължаваме промяната“.

Според него Конституционният съд се е произнесъл много пестеливо по казуса с Петков, а проблемът за гражданството е проблем на лоялността. Кирил Петков е бил министър, но е заел поста си по неконституционен начин и самият указ на президента е неконституционен.

„Указът е недействителен от неговото издаване. Всички действия могат да бъдат остпорени. Кирил Петков подлежи на наказателна отговорност. Формалната предпоставка е подписана декларация с невярно съдържание.
Всички са били наясно с двойното гражданство, но са смятали че може да се преодолее това. Тази декларация се проверяма задължително от екипа на президента, който назначава служебното правителство.

По нашата система на ГРАО веднага се дава отговор, че по онова време Кирил Петков е бил с двойно гражданство. В случая президентът носи отговорност, но той се ползва с имунитет. И не напразно Лозан Панов повдигна въпроса за импейчмънт“, допълни професорът по конституционно право Георги Близнашки.

Според него има много въпросителни около този случай, но времето ще даде отговорите. Петков не е изслушан от Конституционния съд, тъй като производството е от друг характер.

Източник: 24 часа

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html