13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Проф. Кантарджиев: Никога не сме имали толкова нови болни и толкова умиращи от COVID

проф. Тодор Кантарджиев, снимка: Труд

Никога не сме имали толкова нови болни хора и толкова умиращи от COVID, въпросът за сертификатите и ваксинирането трябваше да се постави лятото. Това каза проф. Тодор Кантарджиев.

„В момента в страната здравната система и народа са пред голямо изпитание. Никога не сме имали толкова нови болни хора и толкова умиращи. Всичко това е, защото въпросът за сертификатите и ваксинирането трябваше да се постави лятото. Изгубихме златни месеци. Високомерното отношение на управляващите кризата към мнението на експертите беше такова, че доведе до ниско имунизационно покритие, неизпълняващи се мерки и хаос от заповедите на здравния министър, чието обезпечение не е възможно. Не можем да издадеш една заповед, която знаеш, че няма да се изпълнява. От няколко месеца се говори, че личните лекари ще изписват безплатни лекарства на болните от COVID, но още не е станало и чакаме. Две седмици се говори за антителата и сертификатите. Това са неща, които трябваше да се направят по-рано. В момента трябва да се изпълняват мерките и да се обясни на хората, че положението е много сериозно“, допълни още Тодор Кантарджиев.

„Имаме 1200 на 14-дневна база на 100 000 души в момента в София. Това значи, че в последните две седмици всеки 100-тен човек в София е боледувал от коронавирус. Това мен ме плаши. Такива цифри никога сме нямали. Не мога да съм равнодушен. Това, че се правят много тестове е една статистика, от която хората се объркват. Гледа се само PCR, антигенните тестове не са критерии за разпространение, защото се правят на практически здрави хора. Процентът е много нисък и няма отношение към разпространението. Бързите антигенни тестове на здравите хора, които ходят на публични места не са критерий за разпространение“, добави Кантарджиев.

„Проблемът на антигенните тестове е начинът на взимането, качеството на теста и при неправилно взет тест обикновено е отрицателен и може да е фалшиво отрицателен. Създава се недоверие в обществото в тестовете, науката, ваксините и експертите. Има смисъл да се тестват учениците и учителите, но мярката трябваше да се обяви по-рано, още лятото. Лятото обществото трябваше да се подготви и мерките да бяха обявени. Не искам да коментиран неосъществимите идеи на Министерството, защото ще изпадна в критикарство. С усилията на лекарите, сестрите и възрастните ми колеги ще се опитаме да направим каквото може. В София от 10 дни леглата за COVID са се удвоили. Преди 10 дни министърът казваше, че всичко е наред. Според мен никога не сме имали толкова много болни и умрели за един ден. Има легла за сметка на другите медицински дейности, които не търпят отлагане като сърдечно-съдова и белодробна патология. Следващите две седмици ще са много трудни за българския народ. Не се прави нищо 6 месеца. Не може да се спре системата на здравеопазването, защото е пропуснато в последните месеци да се направи необходимото. Чуваме, че ще бъдат спрени в края на тази седмица плановите операции, но чуваме много неща от Министерството, пък те не стават“, заяви Тодор Кантарджиев.

„В неделя и понеделник половината ваксини, сложени в страната, са в София. Правим всичко, каквото е възможно, въпреки че това е закъсняло. Трябваше да ваксинираме хората през лятото. Прекрасни месеци бяха пропуснати от високомерие. В цял свят 6 млрд. ваксини се сложиха. Хората в Европа си отварят магазините и залите. За София ваксини има и хората трябва да се ваксинират. Много трябва да внимават да не се заразят, докато чакат за ваксини или за тестове. Могат хората, които са ваксинирани, 15 дни след това да даряват кръв. След няколко дни РНК от РНК ваксините я няма в кръвта и нищо не пречи. Кръвта на ваксинираните можеше да се събира, да се пречиства венозен гамаглобулин и с това да се лекуват умиращите, защото пак сме на първо място по умирания. Кръвната плазма в повечето пъти помага, но в нея има и много от продуктите на вируса. Ако се събира кръв от ваксинираните, това ще е уникално лекарства, за да не умират хората“, каза още той.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html