21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Лавина от дела заради актове на Кирил Петков ще залеят съдилищата

Снимка: DarikNews

Лавина от дела, свързани с актовете на Кирил Петков докато е бил противоконституционно министър, още следващата седмица ще залее административните съдилища, пише „Труд“ след разговори на репортери със засегнати от заповеди и решения на Петков, докато е бил в министерството на икономиката.

Според авторитетни юристи има основание прекратените правоотношения на шефове и служители, различни вписвания, наредби и назначения да бъдат обявени за нищожни от магистратите.

Административните дела обаче не са от най-бързите, в момента масово се насрочват за март-април 2022 година. Това означава, че уволнените и ощетените ще получат обезщетение за целия период до излизане на решенията им. Назначените от Кирил Петков пък ще трябва да върнат неправомерно получените заплати.

От решението на Конституционния съд за указа на президента следва, че той трябва да върне заплатите си, командировъчните и всички средства, които е получил от икономическото ведомство.

Юристи се позоваха на Решение №3 от 2020 година на Конституционния съд, в което е посочено, че президентските укази имат преки правни последици, предизвикани от самия указ, а назначаването на Петков е такава.

Според юристи, има основание Петков да бъде съден и за уронване престижа на ББР и нанасяне на щети на банката. Експерти коментираха, че в момента назначения от Кирил Петков управленски екип на практика изяжда капитала на банката чрез провизиране на кредити, които са били безпроблемно обслужвани.

Актове на Кирил Петков, които подлежат на обжалване:

– Уволни двама членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие – Митко Симеонов и Велина Бурска.

– Назначи двама нови членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие – Валентин Михов и Васил Щонов.

– Сключи договор за дарение с Банка ДСК, която имаше 8 акции от ББР с номинална стойност по 100 лв. Банката дари акциите си на Министерство на икономиката.

– Уволни Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавна консолидационна компания ЕАД.

– Назначи Валери Белчев и Ваня Карагенева за членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания ЕАД.

– Уволни Десислава Трифонова от поста директор на Българска агенция по инвестиции.

– Назначи Стамен Янев за изпълнителен директор на Българска агенция по инвестиции.

– Всички назначения и уволнения в Министерство на икономиката, подписани от Кирил Петков.

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е възложила на екипа на министерството да направи анализ кои актове на Кирил Петков “биха били евентуално засегнати от бъдещи съдебни спорове”. Това съобщи самата Везиева на пресконференция. Тя подчерта, че би подкрепила всички решения на предшественика си, ако те попаднат в съда. В рамките на установените законови норми на страната всичко, което е правилно, ще го подкрепя, каза министър Везиева. Тя обаче не би могла да преподпише със задна дата актове на Кирил Петков, коментираха юристи.

След като указът на президента за назначаването на служебното правителство през май бе обявен от КС за противоконституционен, актовете на министъра на икономиката с двойно гражданство Кирил Петков са нищожни, защото са издадени от некомпетентен орган. Те могат да бъдат оспорени от всички засегнати пред Върховния административен съд. Не може да стане, както някои партии предлагат, да се обявят всички негови актове за невалидни. Изисква се правен интерес, а в административното право това е субектът, който е засегнат. Той може да го оспори пред административния съд.

Институцията, която трябва да поиска от Петков да върне всички пари – заплати, командировки – които е получил докато е заемал незаконно поста, е Министерския съвет. Това би могло да направи и второто служебно правителство, но явно това няма да стане сега. Но след изборите и формиране на правителство, новият премиер би могъл да постави този въпрос.

В областта на административното право, където се издават властнически актове, не е възможно т. нар. саниране – следващо правителство да препотвърди актовете на Кирил Петков. Тези актове имат еднократно действие, то се изчерпва с издаването им.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html