17.9 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

СЗО: Не трябва да се затварят училища като мярка за борба с пандемията

снимка: Труд

Европейското регионално бюро на Световната здравна организация призовава властите в целия континент да не затварят училища, когато предприемат превантивни и ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19.

В продължение на четири поредни седмици Европа – единственият регион на СЗО – регистрира увеличение на предаването на коронавирусна инфекция (57% от всички нови случаи в световен мащаб през третата седмица на октомври), се казва в публикувано в петък съобщение на организацията.

„Миналата седмица, с наближаването на зимата, повече от половината от страните в Европейския регион отчетоха забележимо увеличение на заразените с COVID-19 във всички възрастови групи“, се казва в съобщението. На този фон 45 държави и територии препоръчват училищата да бъдат отворени за редовно обучение, докато седем държави предпочитат пълно или частично затваряне на училища, а две държави препоръчват дистанционно обучение.

ЕРБ смята, че прекъсването на образованието на децата трябва да бъде крайна мярка. „Широкото затваряне на училища миналата година, което наруши образованието на милиони деца и юноши, донесе повече вреда, отколкото полза, особено на психическото и социалното благополучие на децата. Не можем да повтаряме същите грешки“, коментира ръководителят на ЕРБ Ханс Клюге .

Вместо да се закриват училища, СЗО препоръчва широк спектър от мерки, включително физическо дистанциране, често миене на ръце, носене на маски, вентилация на класната стая и увеличен достъп до тестване, особено в условия с високо разпространение. „За да се намали въздействието на COVID-19 през следващите месеци, е жизненоважно решенията както на правителствата, така и на обществеността да се основават на данни и доказателства, с разбирането, че епидемията може да се промени и че нашето поведение трябва да се промени с нея. Науката трябва да надделее над политиката, дългосрочните интереси на децата трябва да останат приоритет, особено сега, когато предаването се увеличава в редица страни. Имаме по-добри инструменти за справяне с този проблем от затварянето на училища“, подчерта Клюге.

Към днешна дата Европейският регион на СЗО е регистрирал 76 милиона случая на COVID-19 и 1,4 милиона смъртни случая след заразяване с новия коронавирус.

Източник: Труд

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html