15 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Янев научил за двойното гражданство на Кирил Петков от медиите

Снимка: Нова тв

За двойното гражданство на Кирил Петков премиерът Стефан Янев е научил, когато темата е повдигната публично. Това каза служебният министър-председател по време на инициативата „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Той не коментира решението на Конституционния съд, но каза, че това е произнасяне от името на законите на България.

Колективните актове на Министерския съвет не могат да се атакуват след произнасянето на Конституционния съд заради двойното гражданство на Петков, каза Янев. За индивидуалните му актове като министър потвърди, че те могат да бъдат атакувани от заинтересовани страни.

„Вероятно в средата на следващата седмица ще има повече яснота за издаване на сертификат при наличие на антитела след преболедуване на Covid“.

Всички усилия на служебното правителство са насочени към това да не се стигне до затваряне, „това е крайна мярка“, добави Янев.

По думите на Янев усилията са да се запази здравето и живота на хората и да се повиши капацитета на здравната система. Търси се ограничаване на заразените чрез по висок процент на тестваните за коронавирус обясни премиерът.

Пикът на заболеваемостта може би е в плато, каза премиерът като се позова на данните за заболеваемостта и анализите на експертите.  Премиерът е съгласен с критиките, че зеленият сертификат е въведен твърде бързо, но заяви, че всеки трябва да е обществено отговорен.

Не задължаваме никого да се ваксинира, това е личен избор, каза още Янев и отрече да има натиск за въвеждането му отвън.

На въпроса за разширяването на условията за издаване на зелен сертификат и на тези, които имат антитела след преболедуване, той увери  че въпросът се проучва и вероятно в средата на следващата седмица ще има повече яснота,

„Но нека не предричам какво ще решат специалистите, това не е политическо решение“ каза премиерът.

Утре ще се отворят офертите по обществената поръчка за щадящите тестове за децата от първи до 4 ти клас. Родителите ще имат право да оставят децата си да учат онлайн, ако не одобряват тестването, увери премиерът.

Инфлацията у нас е съизмерима с тази в другите европейски страни, процесът е глобален и не трябва да ни учудва, коментира премиерът още и обяви, че към края на годината инфлацията у нас ще е около 4 процента.

Държавата има възможност да влияе на цената на тока и някои от възможностите вече са използвани, има и още. И днес ще се водят експертни разговори. По думите му цената на тока за бита, ще е основна тема от тук нататък с хоризонт до първи януари.

Източник: БНР

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html