25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Свършва кислородът в болниците

Снимка: БНР

До седмица в болниците ще има дефицит от кислород, предупредиха производители. “Ако се запази тенденцията за увеличение приема на пациенти, следващата седмица няма да има кислород”, заяви изпълнителният директор на един от най-големите производители на медицински кислород у нас и най-голям доставчик за болниците в страната Марин Димитров, цитиран от вестник „Труд“.

Той обясни, че дневно фирмата му произвежда по около 60 тона, които веднага се доставят на лечебните заведения. Димитров каза, че при миналогодишния ноемврийски пик на COVID вълната кислородът пак не е достигал но сме купували по 200-250 т седмично от Румъния, Турция и Унгария. Тези страни сега са забранили износа и няма откъде да купуваме.

Димитров коментира и, че заради поскъпването на тока, цената на медицинския кислород се е увеличила с близо 40%. Той изрази и недоумението си от това, че кислородът не е в списъка на НЗОК за реимбурсация и болниците търсят начин да го плащат.

В “Токуда” дневно били необходими около 10 тона, толкова изразходвали и във ВМА и “Пирогов”, в “Св. Анна” били необходими около 4 тона. В УМБАЛ Бургас обясниха, че кислород има достатъчно, защото си го произвеждат сами от две години насам. Засега проблем с количествата нямат болниците в Благоевград и Шумен.

Лекари коментираха, че около 70% от хоспитализираните са кислородозависими със сатурация 70-80. При спиране на кислорода изходът за повечето от тях би бил загуба на живота.

Все още не е подписан анекс за удължаване на срока на договора на аптеките с НЗОК, а настоящият договор изтича в неделя. На вчерашната среща с членове на Надзорния съвет на НЗОК фармацевтите очакваха финализиране на поетите ангажименти в писмен вид. Решението на проблемите обаче, беше отложено, въпреки изтичането на сроковете по подготвянето на бюджета за следващата година. Без договор с НЗОК аптеките не могат да изписват лекарства по Здравна каса, припомня главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. Освен това той обясни, че няма контрол за електронните рецепти, предписвани от личните лекари, и ако те бъдат генерирани с грешки, след това НЗОК не ги заплаща и сумата остава за сметка на аптеката.

Източник: Флагман

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html