13.8 C
София
сряда, 18 май 2022 г.

Илиана Раева след световното: Медалите бяха постижими

Таня Воложанина, снимки: БФХГ
Председателят на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира в социалните мрежи представянето на Боряна Калейн и Татяна Воложанина на световното първенство в Япония. Първата остана 4-та, а дебютантката Воложанина е 7-ма в многобоя.
„Боряна беше готова за по-добро класиране и в дните на състезанието това ясно пролича. С доста допуснати грешки, нестабилна игра, тя получаваше оценки, които показваха възможностите й. Повтори класирането си от последното световно в Баку, но това класиране с днешна дата не отговаря на възможностите й. Изпусна си медалите и на финалите, и в многобоя. А те бяха напълно постижими! Напълно! Имаше липса на концентрация, която е недопустима за състезател с нейната рутина. Не съм доволна от нейното участие. Предстои ни много сериозна работа, защото талантът и възможностите й го изискват. Следваща година започва нов олимпийски цикъл и Боряна трябва да се появи в съвсем различна светлина, за да успее да реализира потенциала си. За нея друг път няма. А това изисква много сериозна промяна в тренировъчния процес. Ще се наложи да успеем!
Таня направи отличен дебют на световно първенство. Колкото повече навлизаше в състезанието, толкова по-уверена ставаше. Със своята категоричност успя да принуди съдиите да бъдат малко по-справедливи в отсъжданията си към нея. Показа класата си, показа и повече артистичност от други състезания. Заслужава само хубави думи за смелостта, концентрацията и силата си. Много съм доволна от нейното участие.
На Таня й предстои драстична промяна в стила на съчетанията. За голямата гимнастика се изисква всичко – блестяща постановка на тялото, виртуозност и сръчност с уредите, чистота в изпълнението и много артистичност! С първите три се справя много добре, но с последното нещата не са никак добре. В същото време тя може и трябва да се справи с този проблем, който не касае само лицеизраза, но и работата с корпуса, с ръцете и изобщо горната част на тялото. В сегашния етап на развитие на художествената гимнастика това ще е най-малкият дявол, но може много ядове да и донесе, така че целта е ясна. Таня ще се справи с този не лек проблем за нея.
За другите…
Сериозно усещане за липсата на олимпийската шампионка Линой Ашрам! Нямаше битка, нямаше адреналин и силни страсти за златния медал, както на други състезания.
Една стабилна игра на световната шампионка Дина Аверина, но не беше в най-добрата си спортна форма. Много по-добре изглеждаше на олимпиадата. Но това е съвсем нормално, след олимпийските игри да има леко отпускане. Още повече, че никога в годината на олимпиадата не сме имали световно първенство, а и няма как да се сравнят двата форума. Дина дойде да направи рекорд за четвърта световна титла и успя с една стабилна игра. Бореше се само със себе си и се справи. Дина е боец. Честито!
На нас ни предстои много работа, защото се оказва, че новият правилник изисква изключителна подготовка. А и конкуренцията в националния ни отбор ще бъде много, много интересна…“, написа Илиана Раева.
Източник: Фейсбук
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html