21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Има план за пълно затваряне на държавата

Снимка: БНТ

Пълно затваряне на държавата предвижда планът при сегашните обстоятелства с коронавируса, каза здравният министър Стойчо Кацаров по Би Ти Ви. Според него това е най-тежката вълна от всички досега откакто е започнала пандемията. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат – на осигурена безопасна среда, но здравната система е на ръба на възможностите да осигури реанимационни легла и лекари, каза още министърът.

„Да, обмисляме локдаун. Ние сме в ситуация, при която ако сегашните мерки не дадат резултат, последната възможност е локдаун, пълно спиране на всякаква стопанска и обществена дейност. Но имаме възможност да излезем от ситуацията, но това зависи от всички нас“, коментира министъра.

Той уточни, че въпросът с реанимационните легла и интензивните отделения е критичен и че ще се разкриват и в други болници такива освен в болница „Лозенец“, където са предвидени още 30 легла. Кацаров добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

Според него все още можем да се справим със ситуацията, но това може да стане при спазване на мерките и ваксинация. Хора, сложете ги тия проклети маски, призова министърът.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html