-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Библиотеките протестират в Деня на будителя

Снимка: Google Sites

Библиотеките ще протестират в Деня на будителите. Недоволството е заради недостатъчните бюджети, с които заплатите в сектора са близки до минималната. Eдинствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата, както е в останали браншове на културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеите и галериите.

Протестът е символичен – пред сградите на библиотеките ще бъдат поставени плакати, обясни пред БНР Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ.

„Конкретният повод за протеста е фактът, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове на културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеите и галериите, Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата. Така при нарастването на минималната заплата ще нарастват и всички заплати в съответните учреждения. Единствено за библиотеките Министерството на културата предложи това да стане „при наличие на средства в бюджета“. Каквото условие няма в споразуменията с другите браншове“, каза Ганчо Ганчев.

В символичния протест ще участват Националната библиотека “ Св. св. Кирил и Методий“ в София и регионалните във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково.

Източник: БНР

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html