-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

„Демократична България“ също обжалва броенето на разписките от машините

Снимка: БНТ

От „Демократична България“ са внесли жалба във Върховния административен съд за отмяна на приетите в петък от ЦИК методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да вписват резултатите в допълнителни протоколи. Това съобщиха от коалицията. Жалби срещу решението на ЦИК внесоха от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“.

Според жалбата Изборният кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса, според „Демократична България“.

Допълнителен аргумент в жалбата срещу броенето на разписки е, че контролната разписка не е документ, отразяващ вота на избирателя – такъв е единствено протоколът, отпечатван от машината, който удостоверява подадените гласове. Изборният кодекс предвижда съхраняване на разписките, за да послужат при оспорване на изборния резултат, но не и да се използват за контролно броене от секционната комисия.

Остава неясно и какво е правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат, било посочено още в жалбата.

Източник: 24 часа

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html