19.7 C
София
четвъртък, 18 август 2022 г.

Учени разкриха мистерията на формата на птичето яйце

Снимки: ScienceNews

Докато светът векове се чуди над загадката кое е първо – яйцето или кокошката, учените откриха формулата, описваща перфектно всяко птиче яйце независимо от формата му.

Години наред учените се опитват да разкрият една математическа мистерия: има ли уравнение, което може да опише перфектно всяко птиче яйце? Променливата черупка има сложна форма и крие сложни неща.

Но се оказва, че отговорът е прост. Формула, използваща само четири лесно измерени параметри, може да изчисли формата на всяко птиче яйце, било то кръгло като топка за пинг-понг, загладено кълбо, продълговата или крушовидно, съобщават изследователите в предстоящ брой на Annals of the New York Academy of Sciences.

Това беше последната форма, която убягваше на учените. Те се оказаха впрегнати в уравнение, което не може да опише точно по-сложни форми на яйцата. Преди това изследователите разработват уравнение, което отчита точно сферичните яйца на кафява ястребова сова, елипсовидните яйца на ему и други яйца с подобна форма.

Но тази формула не се отнасяше за крушовидни яйца от птици като големи бекаси и кралски пингвини. Новата формула се нуждае от четири входа: дължина на яйцето, максимална широчина, диаметър на мястото, където заостреният му край завършва и местоположението на максималния му диаметър спрямо средата на дължината му. Добавянето на една допълнителна функция и включването на последната променлива на диаметъра към съществуващата математика на яйцата доведе до универсалното уравнение.

Откритието може да има последици в реалния живот, казва Дарън Грифин, генетик от университета в Кент в Англия. Например възможността да се изчисли формата на яйцето може да помогне на дизайнерите да създадат по-добре подплатени или прилепнали по формата контейнери за яйца, да сведат до минимум отпадъците в магазина за хранителни стоки или този разочароващ момент да пристигнете вкъщи с кашон яйца, да отворите капака и да откриете, че яйцата ви са спукани. „Всички трябваше да проверяваме кутията, преди да напуснем магазина, но това вече ще остане в миналото“, казва Грифин.

Познаването на математиката на едно яйце може да помогне на изследователите да изчислят кои части са най-уязвими за напукване, което от своя страна може да им помогне да преценят къде и как най-добре да ги поставят в определени местообитания, за да подпомогнат увеличаването на популацията в тези райони. Простотата на формулата прави този подход практичен за теренни проучвания и дори може да позволи на изследователите да вземат размерите от цифрови снимки.

Откриването на уравнението на яйцата дойде, докато изследователите проучваха как да оценят пола на птичи ембриони, преди яйцата да бъдат инкубирани. Те са търсили физически разлики между атрибутите на яйцата, съдържащи женски и мъжки ембриони.

Универсалната формула е начална стъпка в „разрешаването на такава загадка“. Сега те работят върху други проблеми с яйцата, търсейки универсална формула за изчисляване на обема и повърхността на различни яйца, както и изследване на „математическите тайни на черупката“, като например защо дебелината на черупката се различава при видовете.

Източник: ScienceNews

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html