-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

Кацаров призова към национална мобилизация заради Ковид кризата

Снимка: Булфото

„Ситуацията е критична. Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той дава брифинг заедно с представители на национално представителни пациентски организации във връзка с ковид обстановката в страната.

Днес страната ни отбеляза рекорден брой починали от Covid-19 за денонощие от началото на пандемията.

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, заяви, че около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма. Тя призова – пазете се, за да пазим вас.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, уточни, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят „на входа на инфекцията“.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той.

Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз посочи, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Призова за разяснителна кампания, което е единственият начин да се работи срещу страха.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова.

Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната. В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

Източник: Труд

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html