6.8 C
София
четвъртък, 2 декември 2021 г.

Колко пари стигат на човек за месец, за да преживява в България?

Снимка: Pariteni.bg

1103 лeва. Толкова са нужни на един възрастен човек в България, за да преживее месеца нормално и без да се лишава от нищо важно в живота си. Това показват последните изчисления на един от двата големи профсъюза у нас – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Данните бяха представени днес на специална пресконференция, а резултатите от изследването идват тъкмо в началото на започването на новата бюджетна процедура за 2022 г.

Притеснителното според КНСБ е, че издръжката на един човек е скочила с цели 56 лв. само за девет месеца. В началото на тази година тя беше равна на 1047 лв.

Излишъкът в бюджета е намалял с близо 300 млн. лева.

Това означава, че за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева.

„Миналият декември сумата беше с 50 лева по-малко на лице. Тоест за 9 месеца имаме 100 лева увеличение. Това е инфлацията и такива са необходимите компенсаторни мерки, които трябва да бъдат въведени при заплащането на трудещите се“, обясни Пламен Димитров от профсъюза.

Очаквано, обяснението за повишението на цената на живота е ускореният темп на скок при цените на храните и горивата. Според изчисленията, представени днес, над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.

В същото време и цели почти 28% от гражданите не могат да поддържат дома си топъл, показват пък последните данни на Евростат за България.

От КНСБ искат увеличение на минималната заплата в страната, и то ударно. Идеята им е в бюджета за следващата година тя да бъде 760 лв., което е с цели 110 лв. повече, отколкото е сега. КНСБ искаха да получат увеличение до 700 лв. още от първи ноември, но то очевидно не бе прието.

Почти невъзможно изглежда да се приеме и искането им за догодина, особено от работодателите, които също страдат от инфлационния натиск в енергетиката. При всички положения обаче някакъв ръст ще има.

Източник: КлубZ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html