2.8 C
София
четвъртък, 2 декември 2021 г.

Разминаване между разписките и машинния протокол ще предизвика мащабен скандал

      Борислав ЦЕКОВ, Фейсбук

И все пак контролните разписки ще се броят във всички секции. Тези, които се страхуват от честни избори и искаха да осуетят контролното ръчно броене, се провалиха. ВАС преодоля старата си практика.

С новото си решение Съдът постановява, че дали да има цялостно или частично броене на разписките, зависи изцяло от ЦИК. Отменена е само частта, с която се ангажираха секционните комисии да съставят протокол, който да бъде неразделна част от машинно генерирания протокол. Но проверката чрез преброяването на контролните разписки остава.

Съдът разпорежда на ЦИК да приеме документация за извършването на това контролно броене, която да не е неразделна част от машинния протокол. Соломоновско решение, но все пак по-добре, отколкото преди. Отсега трябва да се знае от тези анонимни ръчички, които безконтролно могат да пипат софтуера на машините – ръчното броене ще извади на светло евентуалните манипулации на машините.

И въпреки че Съдът постановява, че изборните резултати се определят единствено според машинния протокол, трябва да е ясно, че ако има разминавания, които съществено променят резултатите (примерно според машинните данни една партия влиза в парламента, а според контролното броене не влиза; или пък се променя класирането), то това може да даде солидни основания за касирането на вота по съдебен ред.

Ще предизвика и мащабен публичен скандал, включително наказателно преследване на длъжностни лица, които имат отношение към работата на машините. Да се надяваме, че наличието на такава гаранция, като ръчното броене, ще има превантивен ефект. Важно е обаче партиите, застъпниците и наблюдателите да си свършат работата, за да имаме честни избори.

Източник: Фейсбук

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html