4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Таня Калимерова – Тани с изложба в галерия „България“ в Рим

Снимка: faktor.bg

Събитието е  организирано от Българския институт за култура в Рим и Техfilart, а куратор на изложбата е Анна Амендоладжине. Културната проява, която е част от 6-то издание на Римската седмица на изкуството, е била открита от посланика на България в Рим Н. Пр. Тодор Стоянов.

Таня Калимерова е родена в България, но от 1980 година живее в Рим. Завършила е консерваторията „Санта Чечилия“, разгръща артистична дейност като лиричен сопран. Наследничка на 5 поколения текстилци, от 1996 год. Тани, заедно със сестра си – известната  майсторка на текстила Маруся Калимерова (починала през 2017 год.), се посвещава със цялата си страст и умения на това изкуство. Участва в многобройни международни изложби, носителка е на престижни признания в Италия и чужбина, президент е на международната асоциация Техfilart, почитен член на жените в текстилното изкуство (САЩ и Мадрит), от 2000 год. е папски академик на Тиберин, член на международни групи и асоциации в България, Франция, Германия, Италия и САЩ.

В експозицията са включени творби, изработени с различна техника и материали.

Композициите на Калимерова са в две и три измерения, като в тях са вложени различни материали – както традиционните нишки от памук, вълна, коприна, така и нетрадиционни за текстила материали като метални медни нишки, синтетична мрежа,  бамбук и планински билки, комбинирани с майсторство и сръчност. Като музика се леят формите и цветовете според чувствата и настроенията на авторката.

Незабравимият спомен за светлината в очите на сестра ѝ  Маруся е намерил израз в „Рапсодия в синьо“, тъгата по прекъснатия диалог с баща ѝ е отразен в „Авторски сюжети“ и „В полет“. Силно въздействие оказват с формите и цветовете творбите й „Тангра“ и „Любовта винаги побеждава“.

Друг любим материал за Таня е хартията. С голямо майсторство съчетава японската хартия с матова и гланцирана, като успява да създаде ефекта на сенки и контрасти в картините „Частици от изтока“ и „Геометрично равновесие“.

В изложбата са представени и произведения, изработени с една от любимите техники на твореца: колажът, който тя е избрала за цикъла, посветен на мама Лили „Песен от любов“. Всичко в тези произведения е леко и ефирно. Формите, различните видове хартии и цветовете, сменящи се от розово, лилаво, синьо и зелено, се вплитат в нежна прегръдка между майка и дъщеря.

В експозицията са представени и скици от 2020 година, плод на трудностите и изпитанията на твореца, свързани с рязката промяна в живота.

Източник faktor.bg

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html