-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

Проф. Христова: Антитела ще важат за зелен сертификат при определени нива

проф. Ива Христова, снимка: 24 часа

„Положението е под контрол, сериозно е, но в последните 5 дни има намаление в базовото репродуктивно число. Беше над 1,4, вече е 1,2. Това е свързано с броя лица, които един болен заразява“, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя е категорична, че „зеленият сертификат“ действа. В същото време Делта плюс започва все повече да навлиза в страната. „3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, седмица по-рано нямаше нито един случай в страната. Той се разпространяване с 10-15% по-лесно и очакванията са случаите да се увеличат. Няма описани случаи той да протича по-тежко или да заобикаля ваксините“, уточни проф. Христова.

След въвеждането на „зеления сертификат“ у нас все по-често се повдига въпросът такъв да се издава и на хора, които са преболедували и имат антитела. „В момента заседават експертни съвети и е въпрос на дни да се проведе дебат по въпроса. По-скоро се върви към това антителата да бъдат признати за „зелен сертификат“. Но това ще става при определи нива на неутрализиращите антитела. За нас темата е актуална, защото голяма част от хората са извън системата, в Европа заболелите са по-дисциплинирани и се тестват официално“, заяви директорът на НЦЗПБ.

Тя очерта като основен дебат през следващите дни определянето на праг, при който да се признават антителата – колко пъти над нормата при неутрализиращите или какъв процент на инхибиция ще се въведе.

При много ваксинирани в началото на годината защитата започва да намалява. Затова и проф. Христова препоръчва поставянето на бустерна доза. „Сега е моментът за бустерната доза, предвид че сме в разгара на четвъртата вълна. Няма проблем бустерната доза да бъде с друга ваксина, различна от първите поставени. Към момента е разрешена тази на Pfizer за трета доза, но и на Moderna вече има разрешение от европейския регулаторен орган. И двете ваксини са високоефективни. Изследванията показват, че има много високо покачване и на клетъчния имунен отговор“, разясни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ добави, че няма групи хора със заболявания, при които ваксините да са противопоказни. „Противопоказанията са само за хората с алергии към някоя съставка на ваксината, но те могат да приемат медикаменти няколко дни преди имунизацията, за да нямат проблем. При пациенти с онкозаболявания има опасност да няма достатъчно добър отговор към ваксината, но не и реакция към самата ваксина. А хората с автоимунни заболявания е задължително да се ваксинират, защото могат по-лесно да се разболеят и да прекарат коронавируса по-тежко“, разясни експертът.

Източник: 24 часа

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html