9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Художествената галерия в Добрич с национална награда за културен институт

Снимка: Художествена галерия – Добрич

В Деня на народните будители Министерството на културата обяви носителите на националната награда „Музейна образователна дейност“ за 2021 г., съобщават от институцията.

Отличието се присъжда за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми.

Наградата е учредена от Министерството на културата в съответствие със Споразумение за сътрудничество с Министерството на образованието и науката, подписано през 2018 г., и е връчена за първи път през 2020 г.

Отличията се връчват в четири категории. В категория „Културен институт – Регионален музей“ наградени са регионалните исторически музеи в София и Шумен. Наградата в категория „Културен институт – общински музей/художествена галерия“ получава Художествената галерия в Добрич.

В категория „Музеен специалист от национален музей/художествена галерия“ наградена е Светлана Горанова-Маркова от Националния политехнически музей, а в категория „Музеен специалист от регионален музей“ – Тоня Тодорова, от Регионалния исторически музей в Благоевград. Отличието в категория „Музеен специалист от общински музей/художествена галерия“ получават Милена Алджабари и Галина Георгиева от Художествената галерия в Добрич, предава  БТА.

В категория „Културен институт – национален музей/художествена галерия“ тази година не се присъжда награда.

Част от номинираните в конкурса участници са получили грамоти. В категория „Културен институт – Регионален музей“ това са регионалните исторически музеи в Кюстендил, Благоевград, Смолян и Перник. В категория „Културен институт – Общински музей/художествена галерия“ с грамота са отличени историческите музеи в Разлог, Батак и Карлово, както и Археологическият музей във Велики Преслав.

В категория „Музеен специалист от национален музей/художествена галерия“ с грамота е отличена гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика при БАН, която е изпълняващ длъжността зам.-директор на Института и отговоря за дейността на Националния етнографски музей.

 

Източник: БТА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html