6.8 C
София
четвъртък, 2 декември 2021 г.

Зелените искат забрана на полетите със самолет

ЕС трябва да насърчава прехвърлянето на пътници от въздушния на железопътния транспорт. Така ще може да се осъществи сериозна част от зеления преход в транспорта. На този сектор се дължат ¼ от емисиите парникови газове в световен мащаб, а именно при самолетите все още не се е явила сериозна алтернатива на двигателите, използващи керосин, макар да има опити за създаване на такива, работещи на биогорива, както и вече осъществени полети с електрически самолети.

В същото време въздушният транспорт е най-бързорастящият източник на вредни емисии в Европа, отбеляза Лорелей Лумузен, експерт по климат и транспорт „Грийнпийс“ по време на участието си в провелия се в София международен форум „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“, организиран от Dir.bg и 3eNews.

Тя подкрепи тезата си с факта, че за 10-те години преди COVID-кризата, която се отрази много силно на авиотранспорта, ръстът на вредните емисии при него е бил 28%, като в същото време по-малко от 7 на сто от пътническия транспорт се осъществява по въздух.

„Така че хората трябва да преминат от самолети на влакове“, категорична е Лумузен.

Проучвания на някои НПО-та показват желанието на хората за преминаване към жп транспорта. Например 69% искат да използват нощни влакове за придвижването си на по-дълги разстояния. Експертът на „Грийнпийс“ отбелязва, че въпреки предприетите преди 2 години в ЕС действия за увеличаване броя на жп линии и влакове, в краткосрочен хоризонт няма да може да се създаде подходяща железопътна мрежа, която да поеме голяма част от пътниците на самолетите. „Това ще изисква повече усилия от националните правителства и ЕК, за да създадат солидна жп мрежа, така че границите да могат да се минават по-бързо. Чак тогава ще можем да постигнем нещо. Трябват ни по-добри и по-ефективни вагони и локомотиви, за да могат хората да пътуват през Европа. Сега те не са съвместими и това предотвратява установяването на трансевропейски линии“, отбеляза Лимузен.

Според нея правителствата трябва да инвестират много средства в модернизацията на съществуващата инфраструктура, за да може всички региони да бъдат свързани, а не само столиците. Така ще се постигне всеобхватен достъп до бърз и удобен жп транспорт за всички, независимо къде живеят. „За да спрат климатичната криза, правителствата трябва да инвестират във влакова инфраструктура и паралелно да забранят някои полети. Например там, където може да се стигне с влак за за 6 часа, да не може да се пътува със самолет“, каза Лумузен.

Тя отбелязва, че за постигането на зеления преход в транспорта ще трябват не само инвестиции, но и цялостно нов подход към сектора. И по-конкретно на първо място да бъде поставено обществото, а не големите компании, които правителствата на държавите в ЕС подкрепят и насърчават в прехода. „Трябва да променим изцяло начина, по който мислим, както и политическите действия на всички нива – локално, регионално и на ниво ЕС“, каза Лимузен.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html