4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Концерт на млад лауреат в София за националния празник на Полша

Снимка: Полски институт в София

Празникът на независимостта на Република Полша ще бъде отбелязан с концерт на полския пианист Шимон Неринг на 9-и ноември 2021 г. от 19.30 ч. в Софийска филхармония, Камерна зала „България“.

Шимон Неринг е един от най-надарените и обещаващи пианисти от по-младото поколение в Полша. Той е единственият поляк, спечелил първа награда на Международния конкурс за пиано „Артур Рубинщайн“ в Тел Авив, един от най-важните клавирни състезания в света.

Лауреат на І награда на международния конкурс „Артур Рубинщайн in Memoriam” в Бидгошч. През 2015 г. получава стипендия на Кристиан Цимерман и е финалист от 17-ия Международен конкурс за пиано „Фридерик Шопен“, където печели почетно споменаване, наградата на публиката, както и редица допълнителни награди. През 2017 г. печели Първа награда на Международния конкурс за пиано „Артур Рубинщайн“ в Тел Авив, както и няколко допълнителни награди, включително наградата за най-добро изпълнение на Шопен.

Дебютният му диск с музика от полски композитори получава наградата Fryderyk Award 2016 на Полската фонографска академия (в категорията Албум на годината – соло рецитал), Joker от списание Crescendo и Supersonic Award от списание Pizzicato. През 2016 г. излизат два негови албума: концертите за пиано на Шопен с оркестъра Sinfonietta Cracovia под диригентството на Юрек Дибал и Кшищоф Пендерецки, както и клавирния концерт на Кшищоф Пендерецки „Възкресение“ под диригентската палка на композитора. Последният запис на пианиста включва произведения на Шопен, изпълнени на инструмент от периода (Erard 1858).

Шимон Неринг е изнасял концерти в Азия, двете Америки и в повечето европейски страни.

Свирил е с най-авторитетните  оркестри като Варшавската филхармония, Симфоничния оркестър на Полското национално радио в Катовице, NFM Вроцлавската филхармония, Израелския симфоничен оркестър, Бамбергер симфоничния оркестър, L’Orchestre Philharmonique de Marseille, Hartford Symphony Orchestra, Калифорния оркестър, работи със световно признати диригенти, в т.ч. Йежи Максимюк, Яцек Каспшик, Гжегож Новак, Пабло Херас-Касадо, Карина Канелакис, Джанкарло Гереро, Омер Меир Уелбър, Джон Акселрод и др. През 2020 г. дебютира в Берлинската филхармония

Пианистът се изявява в зали като Карнеги Хол, Хамбургската Elbphilharmonie, Palau de la Música Catalana в Барселона, Konzerthaus Berlin, DR Koncerthuset в Копенхаген, Musikverein във Виена и Herkulessaal и Prinzregententheater в Мюнхен.

Организатори на събитието са Посолство на Република Полша, Полски институт в София и Фестивал „Piano Extravaganza ”. В програмата ще бъдат включени творби на Фредерик Шопен.

Източник: Полски институт в София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html