9.8 C
София
понеделник, 29 ноември 2021 г.

Откриха ген, удвояващ риска от смърт при ковид

Снимка: Интернет

Учени от Оксфордския университет откриха ген, който удвоява риска от белодробна недостатъчност и смърт от коронавирус, съобщава БГНЕС. Според учените 60% от хората от южноазиатски произход и 15% от хората от европейски произход носят тази високорискова версия на гена. Ваксините са от решаващо значение и помагат за значително намаляване на тези рискове, казват изследователите.

Въз основа на предишно генетично изследване те са използвали комбинация от изкуствен интелект и нова молекулярна технология, за да определят точния ген, наречен LZTFL1, който е отговорен за повишените рискове. Смята се, че рисковата версия на гена присъства при около 2% от хората от афро-карибски произход и 1,8% от хората от източноазиатски произход.

Водещият изследовател проф. Джеймс Дейвис заяви, че откритието, че генът не засяга еднакво всички популации, е много важно. Според него сложна комбинация от фактори – и особено възрастта – допринася за индивидуалния риск на всеки човек. „Социално-икономическите фактори също вероятно са важни за обяснението защо някои общности са особено силно засегнати от пандемията“, добави той. „Въпреки че не можем да променим нашата генетика, резултатите показват, че хората с този ген вероятно ще имат по-голяма нужда от ваксинацията“.

Изследователите смятат, че рисковата версия на гена прави белите дробове на хората по-чувствителни към коронавируса. Те предполагат, че генът деактивира ключовия защитен механизъм, който клетките на белите дробове обикновено използват, за да се защитят от COVID. Когато клетките, покриващи белите дробове, взаимодействат с коронавируса, една от техните защитни стратегии е да се превърнат в по-малко специализирани клетки и да станат по-малко добре дошли за вируса. Този процес на деспецификация намалява количеството на ключов протеин, наречен ACE-2, върху клетъчната повърхност, който е от решаващо значение за прикрепването на коронавируса към клетките. За хората с гена LZTFL1 този процес не работи по същия начин и белодробните клетки остават податливи на вирусна инвазия.

Учените са установили, че участващият ген засяга белите дробове, но няма ефект върху имунната система. Това означава, че тези хора все още могат да получат имунна защита от ваксината.

Откритието ще помогне за създаването на нови, специално създадени лекарства, които се фокусират върху белите дробове – сегашните се фокусират главно върху имунната система, посочват изследователите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html