5.7 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Еврокомисията обяви ваксинационната кампания в ЕС за успешна

Снимка: News.bg

Кампанията за ваксиниране против ковид в ЕС е успех, заяви говорител на Европейската комисия. Той добави, че ЕК осигурява договори за доставка на допълнителни дози ваксина. Италия изрази готовност да въведе карантина за пристигащи от България и Румъния, независимо дали имат сертификат за имунизация, заради високото разпространение на заразата в тези две страни.

„Поставихме си за цел до лятото на тази година 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани и успяхме“, посочи говорителят. Той допълни, че ЕК е сключила нов договор за доставка от „Пфайзер“ на над един милиард дози ваксина и преговаря за сходно споразумение с „Модерна“.

Говорителят уточни, че тези количества ще бъдат осигурени за поставяне на допълнителни дози на вече ваксинираните. По неговите думи държавите от ЕС сами преценяват дали и на кои групи от населението да предложат реимунизация, предаде БТА.

Според говорителя страните от ЕС следва да прилагат препоръките на Европейската агенция по лекарствата, която вече се произнесе за подсилващите дози с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Ваксините са сигурни, това беше основното изискване към тези препарати, посочи той.

Говорителят поясни, че препоръката на ЕК за свободното движение, с която държавите в ЕС са се съгласили, предвижда на ваксинираните и преболедувалите да не бъдат налагани ограничения. Говорителят заяви това в отговор на въпрос, свързан с готовността на Италия да въведе карантина за пристигащи от България и Румъния, независимо дали имат сертификат за имунизация, заради високото разпространение на заразата в тези две страни.

По неговите думи правилата на ЕС предвиждат възможност за поставяне под карантина на притежателите на сертификат за отрицателна проба от изследване, ако пристигат от опасни от епидемична гледна точка райони.

Източник: БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html