9.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Дания навлиза в трета вълна, връща здравния пропуск в заведения

Снимка: Webcafe

Датското правителство предложи връщане на дигиталния здравен пропуск, който да бъде представян от датчаните при посещение на барове и ресторанти на закрито в момент, когато страната навлиза в трета вълна на пандемията от КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Дания бе една от малкото държави, които вдигнаха почти всички оставащи ограничения през септември, след като се размина с трета вълна на инфекциите през пролетта и лятото, благодарение на всеобхватните карантинни мерки, наложени от миналата Коледа насам.
Дневният брой на инфекциите обаче нарасна трайно до около 2300 през последните дни от едва над 200 в средата на септември.
„Няколко европейски държави сега са по средата на четвъртата си вълна от коронавируса. В Дания ние вървим към трета вълна“, каза вчера по време на излъчвана по телевизията пресконференция здравният министър Магнус Хойнике.
Здравният пропуск, който обикновено се представя чрез приложение на мобилните телефони на датчаните, се използва, за да се докаже, че притежателят му е ваксиниран или е дал отрицателен тест за коронавирус.
Мярката предложена от правителството, която трябва да получи одобрението на парламента, за да влезе в сила, предвижда също изискване здравният пропуск да бъде представян при събирания на закрито на над 200 души, като например при посещение на кина и театри.

Източник: БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html