-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

Зелен сертификат и за антитела от четвъртък

снимка: Труд

Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Хората с антитела, чиито показатели отговарят на определени критерии, могат да си извадят зелен сертификат. Мярката влиза в сила от четвъртък“, обясни той.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза Кацаров.

„Ще се търсят само антитела от вида IgG, като това ще става с различни тестове, които в момента са налични. Праговата цифра за количеството на антителата ще бъде 150 BAU на милилитър. Тогава ще се смята, че човекът има защита“, обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

За целта може да се ползват всякакви тестове, които са сертифицирани с Т-марка и имат чувствителност над 90%.

Кой може да се сдобие със сертификата:

– Хора, които са изкарали безсимптомно вируса;
– Хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали;
– Хора, които са постъпили за лечение по-късно и може би нямат верификация с PCR или антигенен тест;

От „Информационно обслужване“ потвърдиха, че зеленият сертификат за антитела ще се издава от четвъртък. За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

Зеленият сертификат ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина.

За предстоящите избори министерството на здравеопазването е предложило на ЦИК всички членове на секционните комисии и застъпници да бъдат със зелен сертификат. Ако някой от тях няма зелен сертификат, здравните власти са готови да предоставят безплатни тестове.

От ЦИК са отхвърлили предложението. Затова изборите ще се проведат при противоепидемичните мерки, при които бяха проведени и предишните избори тази година. Наличието на зелен сертификат ще остане само препоръчително.

„30% повече заразени с COVID-19 има в сравнение с предишните вълни“, коментира още служебният министър Стойчо Кацаров.

Броят на починалите, съотнесен с броя на заразените в момента е 3,5. Най-високата стойност, регистрирана от август насам е 5,6. За сравнение – леталитетът от предишните вълни е стигал до 10.

„Очевидно медиците се справят по-добре при сегашната вълна, затова смъртността е по-ниска, съотнесена към броя на заразените“, допълни Кацаров.

Източник: Труд

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html