-2.2 C
София
сряда, 8 декември 2021 г.

Семейство художници с обща изложба живопис 

Снимка: галерия „Париж“

Експозицията на художниците Мария, Валери и Богдан Върбанови „Светлини и сенки“ може да бъде разгледана в галерия „Париж“, в София до 20 ноември 2021 г.

Талантливото семейство художници, чийто наследник Богдан вече почти ги е настигнал по майсторство и техничност, реши да покаже на софийската публика осемнадесет свои платна изпълнени с виртуозна техника в стила най-вече на хиперреализма, който обаче е смесен на места със сюрреалистични мотиви.
Изключителна нежност и фина изработка откриваме в дантелените драперии и перлените раковини на Мария Върбанова. В картините й ще усетим носталгията по красотата на „Бел епок“, където порцеланът, изящната чаша, старинният чайник и малката статуетка са част от тогавашния ежедневен интериор на дома. Женственият усет към красивия натюрморт е силата на Мария и тя връща с лекота зрителя в едни отминали и изпълнени с романтика времена. Но паралелно с този ретро уклон, Мария Върбанова ни показва и съвременния, модерен и изчистен натюрморт, в който ябълките могат да са хиперболизирани, както е в картината й „Zoom in” или пък силно отдалечени, както е в творбата „Zoom out“.
Валери Върбанов подхожда с по–различна енергия към картината, там се усеща една дързост, много по–изразен вкус към сюрреалистичния елемент, често ще виждаме отражения, но ще мислим, че са реалност, драпериите ще са пищни и майсторски, като само ще напомнят човешкото присъствие по своите гънки, а понякога минимализмът в хиперреализма ще ни говори повече от пищността. Фин усет към детайла, смелост в изказа и висока прецизност са характерни за картините на Валери Върбанов.
Богдан Върбанов е някаква невероятна смесица от стиловете и подходите и на двамата си родители. При него ще видим както майсторската класическа визия на натюрморта взета от Мария, така и лекото сюрреалистично намигване от Валери. Специално в тази изложба, Богдан е наблегнал на класическите натюрморти, които са изработени с блестяща техника и грабват с топлите си и меки живописни цветове.
Общото между тези трима талантливи съвременни автори, е разбира се невероятната игра със светлините и сенките, която те владеят толкова добре. Това усещане за жива реалност и обемност се постига именно чрез тях. Интересна е и живописната им техника, чрез която извайват хиперреалистично обектите в своите картини – акрилни бои върху платно, обикновено върху черен грунд, чрез последователно използване на обикновена четка и аерограф.
Мария и Валери Върбанови са възпитаници на университета във Велико Търново, който и двамата завършват с пълно отличие, а техният син Богдан вече е четвъртокурсник в Художествената академия, специалност „Живопис“ в класа на проф. Десислава Минчева и проф. Ивайло Мирчев.
Семейство Върбанови са добре познати и успешно продавани автори в чуждестранни галерии в Норвегия, САЩ, Канада, Япония, Австралия, което дори спира тяхната изложбена дейност в България за около дванадесет години. Всички те са спечелили множество награди, а техни картини са притежание на колекции по целия свят, споделя Надя Павлова.

Картините могат да се разгледат на живо в галерия „Париж“, както и онлайн в сайта на галерията.

Източник: галерия „Париж“

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html